|
Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)
|
|
Współpraca elektryków z integratorami inteligentnych domów |
| Co sądzisz na temat współpracy elektryków z integratorami systemów integligentnego domu?? |
| Współpraca jest ok. Jestem elektrykiem i chętnie nawiążę współpracę z integratorem, o ile na tym zarobię... |
|
38% |
[ 10 ] |
| Na początku może być współpraca, ale ostatecznie i tak chciałbym się usamodzielnić w tym temacie... |
|
34% |
[ 9 ] |
| Jestem zarówno elektrykiem jak i integratorem więc już współpracuję ;) |
|
23% |
[ 6 ] |
| Nie interesuje mnie temat i nie mam w planie zajmować się tematem inteligentnych domów... |
|
3% |
[ 1 ] |
| Inne... (Szczegóły w dyskusji poniżej) |
|
0% |
[ 0 ] |
|
| Głosowań: 26 |
| Wszystkich Głosów: 26 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
Lucius [Usunięty]
|
Wysłany: 10-08-09, 15:42 Współpraca elektryków z integratorami inteligentnych domów
|
|
|
Witam.
Interesują mnie opinie Kolegów na temat współpracy elektryków z integratorami (dowolnej marki)?? Integrator to ktoś kto projektuje system, przekazuje plany do realizacji elektrykowi - który wykonuje okablowanie i podłącza urządzenia - a następnie programuje i uruchamia system...
W takim układzie korzyść jest dla obu stron, bo elektryk, który normalnie nie zrobił by tego systemu samodzielnie i tak zarobi sporo więcej... A integrator wiadomo zarabia bo na robotę, dzięki elektrykowi...
Czy mieli Koledzy styczność w praktyce z taką współpracą ew. czy byli by zainteresowani w przyszłości?? Czy lepiej współpracować, czy może lepiej się usamodzielnić, ponosząc z tego tytułu niemałe koszty?? |
| Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 10-08-09, 17:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
nick
Aktywny uczestnik forum

Pomógł: 70 razy Dołączył: 10 Lis 2008 Posty: 570 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 10-08-09, 18:47
|
|
|
| Cytat: | | Czy lepiej współpracować, czy może lepiej się usamodzielnić, ponosząc z tego tytułu niemałe koszty?? |
Łukasz, wykonanie instalacji zautomatyzowanej pierwszy raz i tak wymaga współpracy z takim koordynatorem. No chyba, że chodzi wyłącznie o sterowanie oświetleniem małego obiektu.
Przynajmniej za pierwszym razem projektu instalator elektryk nie wykona, tu trzeba mieć doświadczenie. Przedstawiciele firm chętnie współpracują i pomagają, za pierwszym czy drugim razem nawet za friko, potem jeżeli elektryk po przeszkoleniu ( autoryzowany instalator ) nie daje rady - odpłatnie. Albo się nauczy albo musi być przygotowany na podział kasy.
Osobiście jestem za współpracą z takim koordynatorem, który wykona profesjonalnie projekt i zaprogramuje system. |
|
|
|
 |
Lucius [Usunięty]
|
Wysłany: 10-08-09, 20:09
|
|
|
| Cytat: | | ...wykonanie instalacji zautomatyzowanej pierwszy raz i tak wymaga współpracy z takim koordynatorem. No chyba, że chodzi wyłącznie o sterowanie oświetleniem małego obiektu... |
Ok, zgadzam się... Tylko bardziej miałem na myśli stałą współpracę... Jakiś elektryk, jest dobry w swoim fachu i zaczynają mu pojawiać się "inteligentne" tematy... I ma generalnie trzy opcje: 1. nauczyć się i samemu wykonywać takie systemy, 2. nawiązać stałą współpracę, 3. olać sprawę i robić tylko klasyczne instalacje elektryczne...
Chodzi mi o to, że nikt nie jest omnibusem to trudno być dobrym elektrykiem i specjalistą w kilku innych systemach - choć można liznąć po trochę każdego...
Nie zawsze, ale często tak jest, że integratorzy inteligentnych domów wcześniej byli elektro-instalatorami i początkowo robili wszystko sami, ale w miarę jak zagłębiali się w systemy inteligentnych domów zaczynało brakować czau aby pozostać z klasyczną elektryką "na czasie", więc pojawiała się dla nich korzystna alternatywa współpracy z innymi elektrykami i tak koło się zamyka...
A mnie zastanawia czy opcja współpracy dla elektryka jest korzystna czy raczej będzie to szło w kierunku samemu albo w ogóle... |
|
|
|
 |
januszcm
Uczestnik forum

Pomógł: 32 razy Dołączył: 18 Paź 2007 Posty: 363 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 10-08-09, 21:26
|
|
|
| ETS-a nie każdy elektryk sę nauczy, np. Tebisa prędzej, ale też nie koniecznie. Do programowania trzeba mieć to coś co zwie się podstawą programowania z informatyki. W inteliętnych budynkach jest na tyle pracy że bez "informatyka" się nie obędzie. Okablowanie i podłączenie wyrobnikówto jest dopiero jakieś 10%... zabawa zaczyna się dopiero z uruchomieniem całości... |
_________________ niech krawiec szyje ubrania,
a szewc naprawia buty,
poeta zaś pisze wiersze,
dentysta rwie ząb zepsuty |
|
|
|
 |
Lucius [Usunięty]
|
Wysłany: 10-08-09, 21:29
|
|
|
Kolego januszcm, zgadza się, dlatego pytam się jakie są tu na forum preferencje...
PS. Swoją drogą ma Kolega doświadczenie z KNX i ETS'em ?? |
|
|
|
 |
nick
Aktywny uczestnik forum

Pomógł: 70 razy Dołączył: 10 Lis 2008 Posty: 570 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 11-08-09, 20:27
|
|
|
| Cytat: | | .. I ma generalnie trzy opcje: |
Ja uważam że należy się cały czas rozwijać i iść naprzód, zgodnie z zainteresowaniem i możliwościami. Nie każdego elektryka informatyka i programowanie wciągnie.
| Cytat: | | początkowo robili wszystko sami, ale w miarę jak zagłębiali się w systemy inteligentnych domów zaczynało brakować czau aby pozostać z klasyczną elektryką |
To nie brak czasu tylko chęć większego zarobku i mniej męczącej fizycznie roboty zachęca elektryka do przestawienia się na inne tory. Nie ma co się oszukiwać. |
|
|
|
 |
januszcm
Uczestnik forum

Pomógł: 32 razy Dołączył: 18 Paź 2007 Posty: 363 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 12-08-09, 06:10
|
|
|
| Lucius napisał/a: | Kolego januszcm, zgadza się, dlatego pytam się jakie są tu na forum preferencje...
PS. Swoją drogą ma Kolega doświadczenie z KNX i ETS'em ?? |
myślę iż trzeba będzie w firmie zatrudnić "informatyka" który nie będzie układał kabelków, tylko będzie uruchamiał oraz programował instalaję. Nie da się "samemu" zrobić w pojedynkę całej instalaji. Temat jest bardzo fajny, rozwojowy ale po pierwsze jak Koledzy doskonale wiedzą jakim problemem jest przekonanie inwestora do zapłaty za klasyczną instalaję według choćby KNR-ów.... A co dopiero znaleść inwestora, który nie dość że zapłaci za samą aparaturę w od 30.000pln do tego jak się przyjmuje połowę ceny osprzętu za zaprogramowanie, co daje cenę ok 45.000 pln. Do tego trzeba doliczyć jeszcze coś takiego jak okablowanie, oraz porządną szafę na conajmnej 120 - 144 modułów (sama szafa to ponad 1.000pln-ów ....)
ETS nie jest dla typowego elektryka, chyba że elektryk ma przygotowanie oraz zacięcie informatyczne, oraz opnowany język techniczny - angelski na poziomie dobrym (dokumentacja jest głównie po angielsku, francusku i niemiecku niestety brak języka polskiego...) |
_________________ niech krawiec szyje ubrania,
a szewc naprawia buty,
poeta zaś pisze wiersze,
dentysta rwie ząb zepsuty |
|
|
|
 |
Johny Bravo
Uczestnik forum

Pomógł: 48 razy Wiek: 45 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 396 Skąd: internet
|
Wysłany: 12-08-09, 10:32
|
|
|
| Lucius napisał/a: | | Integrator to ktoś kto projektuje system, przekazuje plany do realizacji elektrykowi - który wykonuje okablowanie i podłącza urządzenia - a następnie programuje i uruchamia system... |
Nie podoba mi się fakt, że to elektryk podłącza urządzenia. Podłączać powinien też integrator. A czemu mam takie zdanie. Bo czasami coś nie działa, a wtedy zaczyna się tak zwana spychologia. Dlatego jestem zdania, że jeśli ma być zakup urządzeń z uruchomieniem to też z podłączeniem.
Pozdrawiam |
_________________ Johny Bravo |
|
|
|
 |
Lucius [Usunięty]
|
Wysłany: 14-08-09, 08:51
|
|
|
| nick napisał/a: | | To nie brak czasu tylko chęć większego zarobku i mniej męczącej fizycznie roboty zachęca elektryka do przestawienia się na inne tory. Nie ma co się oszukiwać. |
Owszem, często jest tak jak Kolega pisze, ale nie zawsze... Ja na ten przykład wolałbym samemu wykonać całość, żeby nie było później problemów jak to wspomniał Kolega Johny Bravo, ale zwyczajnie się wtedy wszystko wydłuża kilku krotnie bo robią dany etap nie mam czasu planować następnego... Poza tym jak się robi samemu wszystko, to roboty jest tyle, że brakuje czasu na edukację - a tu ani temat elektryki ani temat inteligentnych domów nie stoi w miejscu...
Dlatego pomimo wszelkich obaw swoich, zaczynam współpracować z elektrykami... |
|
|
|
 |
luk2_2
Uczestnik forum

Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 07 Maj 2010 Posty: 1 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 07-05-10, 23:50
|
|
|
Witam jestem nowy na tym forum ale z EIB teraz już z KNX ma do czynienia od ponad 5 lat. Dla dobra obu stron elektryków i instalatorów. Dobrze wygląda współpraca kiedy elektryk wspomni inwestorowi o inteligentnym budynku nie musi to być koniecznie KNX może być to tańszy system, nasz polski powstały dzięki współpracy producenta z Pabianic i hurtowni. Zawsze idzie zachęcić inwestora nawet małym systemem co już nam powoduje propagowanie idei. My rozmawiamy z inwestorem co by chciał, szykujemy projekt i co uważam ze najważniejsze TABELE KABLOWĄ!!!! Elektryk układa nam przewody ten sam co nas polecił według naszej tabeli kablowej i co ważne wymagamy dokładnego opisu zgodnie z papierami. Na tak przygotowane oprzewodowanie nieraz z gotową rozdzielnią wchodzimy my i podłączamy aktory i sensory oraz je konfigurujemy. Najważniejsze jest wtedy jedynie zgodność opisów!!!! Dzięki takiej współpracy i wilk jest syty i owca cała, elektryk ma swoją prace zawsze w większym zakresie, a my mamy wykonany kolejny inteligentny budynek, uważam że każdy powinien wykonywać to na czym się zna a nie wszystkim po trochu. Ten co układa przewody niech sie tylko tym zajmie a integrator niech zajmie sie samym systemem.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|