|
Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)
|
|
Niekontrolowane/błędne załączenia Przekaźnik czasowy PCS-516 |
| Autor |
Wiadomość |
druido
Uczestnik forum

|
Wysłany: 14-12-10, 20:51 Niekontrolowane/błędne załączenia Przekaźnik czasowy PCS-516
|
|
|
| Witam wszystkich to mój pierwszy post na forum, jeśli w złym dziale to proszę o przeniesienie.Mam problem z przekaźnikami czasowy PCS-516 DUO mam ich po 3 sztuki w rozdzielni (sterują stycznikami 3 fazowymi), takie zestawy sterują płytami indukcyjnymi , podłączenie elektryczne wygląda tak że z rozdzielni (przekaźnik+stycznik) do każdej płyty jest pociągnięty 5x4 mm (płyta 2 fazowa +przycisk chwilowy/dzwonkowy).Problem polega na ty że przekaźniki nie zawsze się załączają lub "świrują" (błędne stany, załączają się przekaźniki obok choć nie są wysterowane) z przycisku przy płycie (płyty indukcyjne jeszcze odłączone) , jak załączamy je zworką w rozdzielni to wszystko jest ok , cały zestaw zasilony z jednej fazy.Myślę ze problemem jest poprowadzenie sygnału sterowniczego i zasilania w jednym przewodzie ok 40 m , niestety nie da się już tego zmienić , co polecacie w takiej sytuacji ? ,ferryt/dławik na przewodzie załączającym , w ostateczności oddzielny mały przekaźnik do zasilania przekaźnik czasowego PCS-516 DUO, może inne pomysły ? |
|
|
|
 |
Lucius [Usunięty]
|
Wysłany: 14-12-10, 22:26
|
|
|
kolego mało informacji podałeś, aby zdiagnozować problem na odległość...
1. Czemu akurat ten model został wybrany ??
2. Która funkcja konkretnie jest ustawiona ??
3. Jaki potencjał wykorzystujesz do sterowania L czy N, 230V czy 24V ??
4. Czy używany jest styk reset ??
Poprowadzenie w jednym przewodzie linii zasilania płyt oraz sygnału sterującego raczej nie jest problemem, być może większym problemem jest w ogóle trasa prowadzenia tego przewodu, a co za tym idzie wpływ zakłóceń z innych odbiorników elektrycznych, których Kolega nie bierze pod uwagę...
Proszę zwrócić uwagę czy błędne działanie pojawia się tylko w momencie sterowanie (próby sterowania) czy również w czasie działania płyt oraz - co najważniejsze - podczas niedziałania płyt !! |
|
|
|
 |
fussy
Aktywny uczestnik forum Samozwańczy Expert

Pomógł: 121 razy Dołączył: 19 Sie 2006 Posty: 965 Skąd: łódzkie
|
Wysłany: 14-12-10, 22:31
|
|
|
Witam
Myślę, że ferryt czy dławik za bardzo nie pomoże. Natomiast dobry jest pomysł z dodatkowym przekaźnikiem. Warunkiem SŁOWO ZABRONIONE obwodów sterowniczych zlokalizowanych w tym samym kablu co silnoprądowe jest ich mała impedancja robocza. Gdy zastosowanie dodatkowego przekaźnika będzie niewystarczające należy dodatkowo obciążyć je rezystancją.
Rok temu przerabiałem podobny przypadek, gdzie wykonawca na terenie jedenego z podwarszawskich szpitali sterowanie agregatu puścił tym samym kablem z siłowymi na odcinku 100m.
pzdr
-DAREK- |
_________________ 谦虚 使 人 进步 |
|
|
|
 |
druido
Uczestnik forum

|
Wysłany: 14-12-10, 23:03
|
|
|
Przekaźnik raczej to ostateczność , ale jak nic innego nie pomoże ...
co do pytań kolegi Lucius
1. inwestor ...
2. na każdej działa podobnie (szaleje) ale myślmy o A
3. sterowanie fazą (L)
4. nie nie jest używany |
|
|
|
 |
Tols
Uczestnik forum

Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Lut 2011 Posty: 8 Skąd: podlaskie
|
Wysłany: 09-02-11, 17:47
|
|
|
| Zrób doświadczenie: w rozdzielni zapnij na wejściu sterującym przekaźnika do przewodu neutralnego rezystancję np. żarówkę , ewent. gasik RC - szeregowo połączony 470/2W i 47n/630V , zobacz co będzie się działo. Miałem podobny problem kiedy obok przewodów streu leżało nieekranowane wyście z przemiennika 0,4kW. Pomógł gasik. |
|
|
|
 |
mar_cik
Aktywny uczestnik forum

Pomógł: 115 razy Dołączył: 14 Cze 2009 Posty: 840 Skąd: Zabierzów
|
Wysłany: 23-02-11, 20:06
|
|
|
Problem wynika z bardzo dużej rezystancji (czy impedancji jak kto woli) wejścia przekaźnika i dotyczy większości przekaźników sterowanych napięciem. Przewód podłączony do wejścia przy rozwartym styku na drugim jego końcu będzie niemal zawsze pod nieokreślonym napięciem, które wynika z pojemności, upływności izolacji czy zakłóceń z zewnątrz.
Żeby zapobiec skutkom fałszywych wyzwoleń trzeba zamiast styku zwiernego podającego napięcie L zastosować styk przełączający (lub dwa zblokowane styki NC i NO). Zwieramy wejście do N przy braku wysterowania, przełączamy na L przy włączeniu przekaźnika. |
|
|
|
 |
brad000123
Uczestnik forum

|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|