|
Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)
|
|
Automatycznie podświetlane schody. |
| Autor |
Wiadomość |
Devias
Uczestnik forum

|
Wysłany: 22-12-11, 15:47 Automatycznie podświetlane schody.
|
|
|
Cześć chciałbym zrobić system automatycznych podświetlanych schodów, działało by to na takiej zasadzie:
(Mam dwa pomysły) :
1.
Na dole schodów byłby jakiś czujnik jeśli ktoś by przeszedł to zapalały by się poszczególne schody z odstępem np.: 2-3sekund, a wyłączały by się dopiero gdy ktoś przejdzie do końca również z odstępem 2-3sekund poszczególny schodek.
2.
Na dole schodów byłby czujnik jeśli by ktoś przeszedł to uruchamiały by się wszystkie schody a wyłączały dopiero gdy ktoś przejdzie przez 2 czujnik (na końcu schodów) z opóźnieniem ok. 2sekund.
Problemy:
Ale co zrobić, aby ten system zapamiętał, że ktoś przechodził, np.:
- Wchodzi 1 osoba na schody, a za moment 2 gdy pierwsza osoba przejdzie to zgaśnie światło, a jak zrobić aby pamiętał jeszcze o tej drugiej osobie i wyłączył dopiero jak 2 osoba przejdzie ?.
- Wchodzi 1 osoba na schody z dołu (światło się zapala), a nagle 2 osoba z góry schodzi z schodów, światło gaśnie ponieważ system myśli że już osoba jest na górze i wyłącza, to jak zrobić aby światło świeciło się w takiej sytuacji dalej.
Czujnik ruchu:
Dodatkowo w YT znalazłem jakiś film w którym można zrobić czujnik ruchu, to może jest jakiś prosty schemat aby coś takiego skonstruować tanim kosztem.
Dodatki:
Oświetlenie jakie chciałbym zastosować to LED, tylko jeszcze nie wiem czy to będzie taśma LED czy żaróweczki po lewej stronie schodka.
Chciałbym złożyć ten sterownik jak najmniejszym kosztem
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
laisek
Uczestnik forum

Pomógł: 2 razy Dołączył: 08 Gru 2008 Posty: 27 Skąd: świętokrzyskie
|
Wysłany: 28-12-11, 11:59
|
|
|
| A może jakiś materiał piezoelektryczny pod stopniami schodów. Po wejściu na taki schodek podświetlałby się on sam oraz sąsiadujące z nim. |
|
|
|
 |
radolwvi
Uczestnik forum

|
|
|
|
 |
LuxControl_pl
Uczestnik forum

|
Wysłany: 01-03-13, 14:21
|
|
|
| Całkiem ciekawe rozwiązanie,przyznam ze nie brałem go nawet pod uwagę,a można wykonać tym sposobem automatyczne podświetlanie schodów. Co prawda nieco większe koszty,ale coś za coś. Sprawdź powyższy link. |
|
|
|
 |
simcode
Aktywny uczestnik forum

Pomógł: 91 razy Dołączył: 17 Sty 2011 Posty: 1497 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 01-03-13, 15:18
|
|
|
| Ciekawe to jest lecz nie rozwiązuje wielu problemów biegnące dzieci po schodach czy ktoś idący po drugim gdy schody gasną (trzeba czekać),mijający się ludzie na schodach itp. |
|
|
|
 |
radolwvi
Uczestnik forum

|
Wysłany: 01-03-13, 17:56
|
|
|
| Jest to efektywne, ale co racja to racja... Dużo bardziej praktyczniej i bezpieczniej jest jednak zapalać wszystkie stopnie jednocześnie moim zdaniem. Oczywiście też jak najbardziej wykorzystując czujnik ruchu. |
|
|
|
 |
Janek.G
Uczestnik forum Janek.g

Pomógł: 26 razy Wiek: 46 Dołączył: 03 Wrz 2006 Posty: 497 Skąd: Podlaskie
|
Wysłany: 02-03-13, 19:51
|
|
|
Czujnik ruchu owszem ale pamiętać trzeba że, "zbiera" on ruch niekoniecznie ze stopnia. Popełniłem ten błąd - ruch w salonie a schody się załączają.
Wyrzuciłem czujnik, dałem barierę (dobra kosztowała ponad 250 zeta ale Pan z www.illuminations.pl wczoraj dzwonił że mają już swój produkt za połowę tej ceny) i szczęśliwy chwalę się żonie....... A że robota u siebie (wiem, najgorsza bo nie płatna) robiłem nocą. następnego dnia żona dzwoni że schody świecą choć widno jest.
Sterownik załącza mi kolejno "świecidełka" góra - dół a pierwsze stopnie podświetlone na 50 % non stop. Chwalę sobie te rozwiązanie. |
_________________ Jeśli coś się nie daje naprawić, to znaczy, że nie było zepsute |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|