Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Prywatna elektrownia...
Autor Wiadomość
kmink 
Uczestnik forum

Wysłany: 01-11-08, 19:15   Prywatna elektrownia...

Powiedzmy że mam pieniądze i chce sobie postawić ,,wiatrak'' na podwórku..z dużym generatoem który będzie wytwarzał tyle energii że dla całej wioski starczy...moge po prostu załozyc firme i od tak sobie ,,prąd'' produkowac i sprzedawać?

Janda 
Uczestnik forum
Janda

Wysłany: 01-11-08, 20:22   

Na własne potrzeby.

Jarek79 
Aktywny uczestnik forum
Jarek

Wysłany: 01-11-08, 21:56   

Witam
Na początek proponuję lekturę prawa energetycznego. Następnie Instrukcja ruchu i eksploatacji sieci dystrybucyjnej lokalnego operatora systemu dystrybucyjnego. Poczytaj również coś o umarzaniu świadectw pochodzenia energii zielonej oraz mechanizmach bilansowania na rynku energii elektrycznej.
Jeżeli nie nastawiasz się na zarabianie na świadectwach pochodzenia to akurat elektrownia wiatrowa jest najgorszym z możliwych źródeł energii w naszej strefie klimatycznej. Niestabilna, nieprzewidywalna i w dodatku droga. Wioska to jest ok 3-4 MW mocy przyłączeniowej. Będzie Ci potrzebne trzy wiatraki po 1,3 MW. Jeden nowy kosztuje kilka milionów używka ok półtora miliona. Do tego na jeden wiatrak potrzebujesz ok 3 hektarów ziemi (1,3 MW ma promień skrzydła ok 60 m) hałas ponad 40 dB więc nie wszędzie je zbudujesz.
Kolejny aspekt: zasilając jakiś obszar z farmy wiatrowej o mocy x musisz zagwarantować zasilania rezerwowe na wypadek braku wiatru (z niemieckich doświadczeń wynika że na każdy x MW z wiatru trzeba wybudować i trzymać w gorącej rezerwie 95 % x MW w elektrowni konwencjonalnej. Z tego powodu energia z wiatru jest najdroższą ze wszystkich OZE i w dodatku nie jest do końca "czysta".

Więc jeżeli chcesz wytwarzać i sprzedawać będą Ci potrzebne dwie koncesje: na wytwarzanie i sprzedaż energii elektrycznej.

kmink 
Uczestnik forum

Wysłany: 01-11-08, 22:16   

No OK wiatrowa odpada :sad:
Bardzie mysle o wodnej nawet na jakies forum trafił i zaczynam czytać co i jak.
Tak w skrócie bym sie chciał tylko dowiedziec co i jak bo nie wszystko pojmuje...

Co to sa te świadectwa npochodzenia - tak po polsku?
Jezlei mam przykładaow elektrownie 50kW to ile elektrownia mi zapłaci za energie le. i ile i jakich podatków będe musiał zapłacić...

Nie mam dostepu do prawa energetycznego etc.

Na poczatek w skrócie chciałbym się dowiedziec co i jak a potem bede moze kontynuował poszerzanie wiedzy w tym kierunku

p.s jak tą energie elektryczną mogę sprzedwać? bezpośrednio do prywatnych użytkowników czy do elektrowni?

Jarek79 
Aktywny uczestnik forum
Jarek

Wysłany: 01-11-08, 23:31   

Witam
Cytat:
Nie mam dostepu do prawa energetycznego etc.

Bez znajomości prawa energetycznego nie ruszysz w temacie. http://forumsep.pl/viewforum.php?f=30 tu znajdziesz tekst prawa energetycznego. Instrukcja a której wspominałem jest dostępna na stronie internetowej każdego dystrybutora.
Cytat:
Na poczatek w skrócie chciałbym się dowiedziec co i jak a potem bede moze kontynuował poszerzanie wiedzy w tym kierunku

W skrócie?? Żeby cokolwiek naświetlić w zarysie trza było by przez godzinę gadać. Temat, który poruszyłeś jest bardzo obszerny. Pierwsze pytanie brzmi: czy dysponujesz kwotą ok 2 milionów złotych (nie koniecznie gotówka może być kredyt) jeżeli nie to zapomnij o temacie.
Moc generowana od jakiej warto by pomyśleć o elektrowni to kilkaset kilowat. Taka moc wymaga nakładów rzędu półtora miliona (zakup generatorów, dzierżawa obiektów, koncesje, pozwolenia, projekty, opłaty). Następnie koszty eksploatacji i utrzymania odpowiednich służb (elektrycy, ekonomista, prawnik). A przychody po piętnastu latach możesz liczyć na zwrot zainwestowanego kapitału. Tylko, że po tym czasie konieczne są inwestycje odtworzeniowe. Elektrownie o małych mocach (do 2 MW) mogą być działalnością dodatkową. Powyżej 2 MW generacji można się spodziewać satysfakcjonujących zysków.

irekub 
Aktywny uczestnik forum

Wysłany: 04-02-09, 12:37   

Kolego Jarku sprawdź mu adres IP bo w informacjach o nim pisze:Skąd: trondheim Jak dla mnie to Norwegia, a tam nasze PE nie obowiązuje.Nawet przepisy skarbowe są inne.

Tonik 
Uczestnik forum
Tonik

Wysłany: 17-12-09, 19:38   

Prawo w tym energetyczne (ustawy) znajdziesz w internetowym systemie informacji prawnej (ISIP) link z mojej stronki linki. - proste wyszukiwanie po słowach kluczowych i nr i datach ustaw.
Działanie na rynku wytwarzania energii łączy się z koniecznością posiadania koncesji zezwoleń, oraz uprawnień do prowadzenia takiej działalności.
Na małą skalę to się poprostu nie bardzo opłaca.
Dopuszczalne produkowanie na własne potrzeby , ale bez włączenia się do sieci energetycznej. Ograniczeniem jest moc instalacji.
Ale o tym lepiej poczytać w prawie :)

miroslaw75 
Uczestnik forum
miroslaw75

Wysłany: 27-07-20, 13:08   

Osobiście polecam instalację fotowoltaiczną!

Alojzylap 
Uczestnik forum

Wysłany: 29-07-20, 09:29   

Tak jak Pan Mirosław mówi, myślę, że panele będą o wiele skuteczniejsze

Kamil80 
Uczestnik forum

Wysłany: 29-07-20, 13:30   

Posiadając własną instalację fotowoltaiczną, sprzedaję nadwyżki do elektrowni

Odpowiedz do tematu