Prywatna elektrownia... |
Autor |
Wiadomość |
kmink
Uczestnik forum
|
Wysłany: 01-11-08, 19:15 Prywatna elektrownia...
|
|
|
Powiedzmy że mam pieniądze i chce sobie postawić ,,wiatrak'' na podwórku..z dużym generatoem który będzie wytwarzał tyle energii że dla całej wioski starczy...moge po prostu załozyc firme i od tak sobie ,,prąd'' produkowac i sprzedawać? |
_________________ HVAC, Smart HOUSE....niestety już z tym kończe
Reservoir Exploration Technology ASA |
|
|
|
|
Janda
Uczestnik forum Janda
Pomógł: 13 razy Wiek: 66 Dołączył: 18 Lip 2008 Posty: 244 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 01-11-08, 20:22
|
|
|
Na własne potrzeby. |
_________________ Janda |
|
|
|
|
Jarek79
Aktywny uczestnik forum Jarek
Pomógł: 141 razy Wiek: 45 Dołączył: 04 Lip 2007 Posty: 1243 Skąd: Tarnów/Kraków
|
Wysłany: 01-11-08, 21:56
|
|
|
Witam
Na początek proponuję lekturę prawa energetycznego. Następnie Instrukcja ruchu i eksploatacji sieci dystrybucyjnej lokalnego operatora systemu dystrybucyjnego. Poczytaj również coś o umarzaniu świadectw pochodzenia energii zielonej oraz mechanizmach bilansowania na rynku energii elektrycznej.
Jeżeli nie nastawiasz się na zarabianie na świadectwach pochodzenia to akurat elektrownia wiatrowa jest najgorszym z możliwych źródeł energii w naszej strefie klimatycznej. Niestabilna, nieprzewidywalna i w dodatku droga. Wioska to jest ok 3-4 MW mocy przyłączeniowej. Będzie Ci potrzebne trzy wiatraki po 1,3 MW. Jeden nowy kosztuje kilka milionów używka ok półtora miliona. Do tego na jeden wiatrak potrzebujesz ok 3 hektarów ziemi (1,3 MW ma promień skrzydła ok 60 m) hałas ponad 40 dB więc nie wszędzie je zbudujesz.
Kolejny aspekt: zasilając jakiś obszar z farmy wiatrowej o mocy x musisz zagwarantować zasilania rezerwowe na wypadek braku wiatru (z niemieckich doświadczeń wynika że na każdy x MW z wiatru trzeba wybudować i trzymać w gorącej rezerwie 95 % x MW w elektrowni konwencjonalnej. Z tego powodu energia z wiatru jest najdroższą ze wszystkich OZE i w dodatku nie jest do końca "czysta".
Więc jeżeli chcesz wytwarzać i sprzedawać będą Ci potrzebne dwie koncesje: na wytwarzanie i sprzedaż energii elektrycznej. |
_________________ Pozdrawiam
Jarek |
|
|
|
|
kmink
Uczestnik forum
|
Wysłany: 01-11-08, 22:16
|
|
|
No OK wiatrowa odpada
Bardzie mysle o wodnej nawet na jakies forum trafił i zaczynam czytać co i jak.
Tak w skrócie bym sie chciał tylko dowiedziec co i jak bo nie wszystko pojmuje...
Co to sa te świadectwa npochodzenia - tak po polsku?
Jezlei mam przykładaow elektrownie 50kW to ile elektrownia mi zapłaci za energie le. i ile i jakich podatków będe musiał zapłacić...
Nie mam dostepu do prawa energetycznego etc.
Na poczatek w skrócie chciałbym się dowiedziec co i jak a potem bede moze kontynuował poszerzanie wiedzy w tym kierunku
p.s jak tą energie elektryczną mogę sprzedwać? bezpośrednio do prywatnych użytkowników czy do elektrowni? |
_________________ HVAC, Smart HOUSE....niestety już z tym kończe
Reservoir Exploration Technology ASA |
|
|
|
|
Jarek79
Aktywny uczestnik forum Jarek
Pomógł: 141 razy Wiek: 45 Dołączył: 04 Lip 2007 Posty: 1243 Skąd: Tarnów/Kraków
|
Wysłany: 01-11-08, 23:31
|
|
|
Witam
Cytat: | Nie mam dostepu do prawa energetycznego etc. |
Bez znajomości prawa energetycznego nie ruszysz w temacie. http://forumsep.pl/viewforum.php?f=30 tu znajdziesz tekst prawa energetycznego. Instrukcja a której wspominałem jest dostępna na stronie internetowej każdego dystrybutora.
Cytat: | Na poczatek w skrócie chciałbym się dowiedziec co i jak a potem bede moze kontynuował poszerzanie wiedzy w tym kierunku |
W skrócie?? Żeby cokolwiek naświetlić w zarysie trza było by przez godzinę gadać. Temat, który poruszyłeś jest bardzo obszerny. Pierwsze pytanie brzmi: czy dysponujesz kwotą ok 2 milionów złotych (nie koniecznie gotówka może być kredyt) jeżeli nie to zapomnij o temacie.
Moc generowana od jakiej warto by pomyśleć o elektrowni to kilkaset kilowat. Taka moc wymaga nakładów rzędu półtora miliona (zakup generatorów, dzierżawa obiektów, koncesje, pozwolenia, projekty, opłaty). Następnie koszty eksploatacji i utrzymania odpowiednich służb (elektrycy, ekonomista, prawnik). A przychody po piętnastu latach możesz liczyć na zwrot zainwestowanego kapitału. Tylko, że po tym czasie konieczne są inwestycje odtworzeniowe. Elektrownie o małych mocach (do 2 MW) mogą być działalnością dodatkową. Powyżej 2 MW generacji można się spodziewać satysfakcjonujących zysków. |
_________________ Pozdrawiam
Jarek |
|
|
|
|
irekub
Aktywny uczestnik forum
Pomógł: 105 razy Wiek: 54 Dołączył: 22 Wrz 2006 Posty: 1121 Skąd: Wadowice
|
Wysłany: 04-02-09, 12:37
|
|
|
Kolego Jarku sprawdź mu adres IP bo w informacjach o nim pisze:Skąd: trondheim Jak dla mnie to Norwegia, a tam nasze PE nie obowiązuje.Nawet przepisy skarbowe są inne. |
_________________ "A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają.” " M.Rej |
|
|
|
|
Tonik
Uczestnik forum Tonik
|
Wysłany: 17-12-09, 19:38
|
|
|
Prawo w tym energetyczne (ustawy) znajdziesz w internetowym systemie informacji prawnej (ISIP) link z mojej stronki linki. - proste wyszukiwanie po słowach kluczowych i nr i datach ustaw.
Działanie na rynku wytwarzania energii łączy się z koniecznością posiadania koncesji zezwoleń, oraz uprawnień do prowadzenia takiej działalności.
Na małą skalę to się poprostu nie bardzo opłaca.
Dopuszczalne produkowanie na własne potrzeby , ale bez włączenia się do sieci energetycznej. Ograniczeniem jest moc instalacji.
Ale o tym lepiej poczytać w prawie |
_________________ I am Tonik
http://lubczasopismo.salo...za-rozum-nauka/ |
|
|
|
|
miroslaw75
Uczestnik forum miroslaw75
|
Wysłany: 27-07-20, 13:08
|