Termostat No/Nc + elektrozawór - podlaczenie |
Autor |
Wiadomość |
pawstone
Uczestnik forum
|
Wysłany: 07-01-18, 20:58 Termostat No/Nc + elektrozawór - podlaczenie
|
|
|
Witam.
Zakupilem elektrozawor, termostat SALUS AT10F (no/nc) oraz kabel zasilajacy do termostatu 3×1mm2.
Zawor ma sie otwierać gdy temperatura na kotle wzrosnie powyzej 50stopni (wowczas bojler bedzie zasilal piec) oraz ma sie zamykac gdy spadnie poniżej 50.- wtedy z zaworem/termostatem bedzie wspolpracowac grzalka elektryczna z wlasnym termostatem.
Mam kilka pytań odnośnie podłaczenia;
1) Czy takie podlaczenie przewodow do zaciskow bedzie odpowiednie?
C - brazowy (od kabla zasilajacego)
1- niebieski (od zaworu)
2- czerwony (od zaworu)
Zacisk uziemienia - zolto-zielony(od kabla zasilajacego) i zielony(od zaworu)
Kabel niebiesk; (kabel zasilajacy) zlaczyc z czarnyn(zawor)
2) O jakiej mocy maksymalnej mozna podlaczyc urzadzenie do tego termostatu?
3) Czy moge jednoczesnie podłaczyc do termostatu elektrozawor oraz pomke C.W.U? (Chcialbym aby woda krazyla tylko wtedy, gdy bojler bedzie zasilany z pieca)
4) Czy mogę do tego wszczystkiego podpiac jeszcze grzalke elektryczna 2KW/230V? ( grzalka posiada wlasny termostat ale na pewno bedzie sie zalanczac nawet wtedy gdy bojler jest zasilany z pieca poniewaz bedzie reagowac na kazdy spadek temperatury wody na bojlerze a spadek temperatury bedzie czesto, kiedy tylko ktos spusci troche wody z kranu wiec fajnie gdyby grzalka zostala odcieta wraz z otwarciem zaworu.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
Pork32
Uczestnik forum Piotr
Pomógł: 3 razy Wiek: 58 Dołączył: 06 Wrz 2015 Posty: 42 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 08-01-18, 12:55
|
|
|
Witam.
pawstone napisał/a: | 1) Czy takie podlaczenie przewodow do zaciskow bedzie odpowiednie?
C - brazowy (od kabla zasilajacego)
1- niebieski (od zaworu)
2- czerwony (od zaworu)
Zacisk uziemienia - zolto-zielony(od kabla zasilajacego) i zielony(od zaworu)
Kabel niebiesk; (kabel zasilajacy) zlaczyc z czarnyn(zawor) |
Tak.
pawstone napisał/a: |
2) O jakiej mocy maksymalnej mozna podlaczyc urzadzenie do tego termostatu? |
Teoretycznie 2,5 kW, ale ja nie dawałbym zbyt dużego obciążenia na termostat i zastosował go tylko do obwodów sterowniczych, elektrozawór i pompka C.W.U.
pawstone napisał/a: | 4) Czy mogę do tego wszczystkiego podpiac jeszcze grzalke elektryczna 2KW/230V? |
Nie. Przewód 3x1mm jest stanowczo za słaby. Do zasilenia grzałki zastosuj osobny obwód 230V przewodem 3x2,5mm i z zabezpieczeniem B16A. Sterowanie grzałki poprzez stycznik 25A, którego cewkę możesz podłączyć pod termostat. |
|
|
|
|
simcode
Aktywny uczestnik forum
Pomógł: 91 razy Dołączył: 17 Sty 2011 Posty: 1497 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 08-01-18, 17:49
|
|
|
Namaluj schemat bo to opisałeś w ogóle nie będzie działać.
Układ wymaga przekaźników i do grzałki stycznika.
I ciekawe że w Poznaniu nie znają języka polskiego.Bo tego się nie da czytać. |
|
|
|
|
Pork32
Uczestnik forum Piotr
|
Wysłany: 09-01-18, 18:27
|
|
|
simcode napisał/a: | Namaluj schemat bo to opisałeś w ogóle nie będzie działać. |
Dlaczego? Z instrukcji termostatu wywnioskowałem, że na zacisk C podłączam sygnał (fazę) i gdy temperatura przekroczy wartość zadaną np. >50 st. zwierają się styki C i 2, więc należy styk 2 połączyć z przewodem czerwonym siłownika, żeby otworzył zawór (zgodnie z instrukcją siłownika). Analogicznie przy temperaturze < 50 st. zwierają się styki C i 1, więc styk 1 łączę z przewodem niebieskim, wtedy siłownik powinien zamknąć zawór. Jeżeli chodzi o grzałkę 2kW to w poprzednim poście wspomniałem o dodatkowym obwodzie i styczniku. Zgadzam się z kolegą simcode, że można jeszcze zastosować przekaźnik np. do sterowania pompki C.W.U.
Ale może coś przeoczyłem ? |
|
|
|
|
simcode
Aktywny uczestnik forum
Pomógł: 91 razy Dołączył: 17 Sty 2011 Posty: 1497 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 10-01-18, 18:33
|
|
|
Pork32 napisał/a: | Z instrukcji termostatu wywnioskowałem, że na zacisk C podłączam sygnał (fazę) i gdy temperatura przekroczy wartość zadaną np. >50 st. zwierają się styki C i 2, więc należy styk 2 połączyć z przewodem czerwonym siłownika, żeby otworzył zawór (zgodnie z instrukcją siłownika). |
Nie, bo wzrost temperatury a szczególnie opadanie jest zbyt powolny i zawór przez pewien czas będzie wyłączaj i załączaj .
Reakcja siłownika który jest silnikiem będzie błędna i doprowadzi do jego uszkodzenia. |
|
|
|
|
Pork32
Uczestnik forum Piotr
|
Wysłany: 11-01-18, 08:04
|
|
|
simcode napisał/a: | Nie, bo wzrost temperatury a szczególnie opadanie jest zbyt powolny i zawór przez pewien czas będzie wyłączaj i załączaj .
Reakcja siłownika który jest silnikiem będzie błędna i doprowadzi do jego uszkodzenia. |
Dzięki za wyjaśnienie. Rozważałem tylko teoretycznie. Nie stosowałem takich urządzeń w praktyce. U siebie przy maszynach stosuje regulatory temperatury z programowaną histerezą, więc takie sytuacje się nie zdarzają. |
|
|
|
|
Werrutko
Uczestnik forum
|
Wysłany: 29-02-24, 12:15
|
|
|
Cześć,
szukam:
Termostat WiFi który włączy lub wyłączyć ogrzewanie w domu
+
głowice termostatyczne na kaloryfer 4x
Sterowanie poprzez zewnętrzny internet.
Zależy mi na budżetowej instalacji.
Co polecacie? I czy do instalacji potrzebne są mi uprawnienia https://uprawnieniaelektryczne.pl/uprawnienia-energetyczne-g3/ ?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
b@b@
Uczestnik forum
Pomógł: 29 razy Dołączył: 09 Paź 2008 Posty: 360 Skąd: dolnośląskie
|
Wysłany: 01-03-24, 08:56
|
|
|
Werrutko napisał/a: | Cześć,
szukam:
Termostat WiFi który włączy lub wyłączyć ogrzewanie w domu
+
głowice termostatyczne na kaloryfer 4x
Sterowanie poprzez zewnętrzny internet.
Zależy mi na budżetowej instalacji.
Co polecacie? I czy do instalacji potrzebne są mi uprawnienia https://uprawnieniaelektryczne.pl/uprawnienia-energetyczne-g3/ ?
Pozdrawiam |
Oczywiście, będą ci potrzebne uprawnienia energetyczne gazowe, jeśli masz kocioł na gaz. Zainteresuj się jeszcze uprawnieniami górniczymi, bo gaz jest z ziemi, a to bliskie sąsiedztwo z kopalniami. No i czy masz prawo jazdy na ciężarówki? Przyda ci się. Nie zapomnij jeszcze o karcie wędkarskiej i zapisie do kółka łowieckiego.
To są niezbędne rzeczy dla ciebie. |
|
|
|
|
|