|
Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)
|
ekwipotencjalizacja z konstrukcji stalowej |
Autor |
Wiadomość |
martinos78
Uczestnik forum Martin
|
Wysłany: 06-04-24, 19:46 ekwipotencjalizacja z konstrukcji stalowej
|
|
|
Dzień dobry.
Wykonałem kilka rzędów oświetlenia (lampy o II klasie izolacji) , które są zawieszone na linkach stalowych w budynku biurowym.
Chcę teraz wykonać ekwipotencjalizację konstrukcji stalowej czyli linki stalowe, na których są zawieszone lampy oraz przewody YDY.
Instalacja została wykonana na I piętrze budynku (jest to ostatnie piętro).
Dach jest oparty na konstrukcji stalowej, która również wchodzi w budynek i która jest widoczna wewnątrz biura (wykonana z rur stalowych fi 65mm). Gdzie niegdzie linki stalowe również stykają się z tą konstrukcją.
Jestem teraz na etapie szukania szyn wyrównawczych, jak na razie nikt nic nie wie , a ja nadal szukam.
Budynek posiada instalację odgromową . Szukam punktu/punktów w którym owa konstrukcja stalowa dachu jest połączona z szyną wyrównawczą, .
Chociaż nie sądzę, żęby owa konstrukcja miała połączenie wyrównawcze lub jest bardzo np. skorodowane, ponieważ na linkach stalowych na których powiesiłem lampy jak jej dotykam jest potencjał (ładunek), za każdym razem jak jej dotykam.
Czy byłoby dobra praktyka, że jak nie znajdę tych punktów wyrównawczych wykonałbym połączenie konstrukcji stalowej dachu, a do niej wykonałbym połączenie linki stalowej ?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|