Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Początek kariery w projektowaniu automatyki stacyjnej
Autor Wiadomość
obiboq 
Uczestnik forum

Wysłany: 14-01-25, 13:52   Początek kariery w projektowaniu automatyki stacyjnej

Cześć wszystkim,

Kończę obecnie studia na kierunku elektrotechnika i swoją karierę chciałbym kontynuować w zakresie projektowania automatyki stacyjnej na stacjach elektroenergetycznych SN i WN, farmach fotowoltaicznych oraz telemechaniki. Niestety na studiach tematy te były praktycznie pominięte, dlatego czuję się nieco niepewnie na starcie.

Obecnie znalazłem zatrudnienie w małej firmie, gdzie zacznę od projektowania modernizacji zabezpieczeń SN na GPZ. Wcześniej odbyłem w tej firmie staż studencki, w trakcie którego modernizowałem kilka pól SN w zakresie obwodów wtórnych. Teraz jednak wyzwanie jest większe – w firmie nie ma żadnego stałego projektanta, a dotychczasowe projekty były realizowane przez osoby "na fuchach".

Chciałbym dobrze przygotować się do nowych obowiązków i opanować niezbędną wiedzę. Czy moglibyście polecić mi:

Literaturę, która pomoże mi zrozumieć zagadnienia związane z projektowaniem automatyki stacyjnej i telemechaniki?
Normy, które są kluczowe w tej dziedzinie i z którymi powinienem się zaznajomić?
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i rady – od czego zacząć, na co zwrócić szczególną uwagę, a także jak radzić sobie w sytuacji, gdy w firmie brakuje mentora w tej dziedzinie.

Dziękuję z góry za pomoc!

Pozdrawiam

Fima1
Uczestnik forum

Wysłany: 10-02-25, 23:06   Re: Początek kariery w projektowaniu automatyki stacyjnej

obiboq napisał/a:
Cześć wszystkim,

Kończę obecnie studia na kierunku elektrotechnika i swoją karierę chciałbym kontynuować w zakresie projektowania automatyki stacyjnej na stacjach elektroenergetycznych SN i WN, farmach fotowoltaicznych oraz telemechaniki. Niestety na studiach tematy te były praktycznie pominięte, dlatego czuję się nieco niepewnie na starcie.

Obecnie znalazłem zatrudnienie w małej firmie, gdzie zacznę od projektowania modernizacji zabezpieczeń SN na GPZ. Wcześniej odbyłem w tej firmie staż studencki, w trakcie którego modernizowałem kilka pól SN w zakresie obwodów wtórnych. Teraz jednak wyzwanie jest większe – w firmie nie ma żadnego stałego projektanta, a dotychczasowe projekty były realizowane przez osoby "na fuchach".

Chciałbym dobrze przygotować się do nowych obowiązków i opanować niezbędną wiedzę. Czy moglibyście polecić mi:

Literaturę, która pomoże mi zrozumieć zagadnienia związane z projektowaniem automatyki stacyjnej i telemechaniki?
Normy, które są kluczowe w tej dziedzinie i z którymi powinienem się zaznajomić?
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i rady – od czego zacząć, na co zwrócić szczególną uwagę, a także jak radzić sobie w sytuacji, gdy w firmie brakuje mentora w tej dziedzinie.

Dziękuję z góry za pomoc!

Pozdrawiam

Fajnie, że już masz pierwsze doświadczenia, to spory plus na starcie. Jeśli chodzi o literaturę, to na pewno warto zajrzeć do „Automatyka zabezpieczeniowa w elektroenergetyce” (autor: J. Machowski) – dobrze wyjaśnia podstawy. Do telemechaniki przydadzą się materiały dotyczące standardu IEC 60870-5-104.

Normy? Na pewno PN-EN 61850 (komunikacja w stacjach elektroenergetycznych) i wspomniane wcześniej IEC 60870. No i dobrze znać wytyczne PTPiREE.

Bez mentora może być trudno, ale warto szukać wsparcia na forach branżowych czy LinkedInie, a jak masz okazję uczestniczyć w szkoleniach (często producenci urządzeń je organizują). Na początku kluczowe będzie zrozumienie schematów obwodów wtórnych i logiki działania zabezpieczeń.

Odpowiedz do tematu