|
Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)
|
Zabudowa przy linii SN "pierwszego stopnia) |
Autor |
Wiadomość |
kozyr
Uczestnik forum

|
Wysłany: 10-06-25, 07:20 Zabudowa przy linii SN "pierwszego stopnia)
|
|
|
Cześć wszystkim,
mam problem z planowaną budową domu. Przez działkę przebiega napowietrzna linia średniego napięcia 15 kV
Skontaktowałem się z PGE Dystrybucja z wnioskiem o potwierdzenie lokalizacji oraz wydanie zgody na budowę parterowego budynku jednorodzinnego. Telefonicznie poinformowano mnie, że linia ma status "pierwszego stopnia", co – jak mi powiedziano – uniemożliwia zabudowę w jej pobliżu. Nie mam jeszcze tego oficjalnie na piśmie, powinienem dostać za jakieś 2-3 tygodnie.
Z tego, co się orientuję:
standardowy pas ochronny dla linii SN to 7,5 m (lub więcej) w każdą stronę od osi linii (czyli razem 15 m),
narysowałem ten pas na mapie i niestety nie da się już sensownie usytuować budynku jednorodzinnego na działce – zostaje bardzo wąski pas, który nie spełni wymogów lokalizacyjnych (odległości od granic itp.),
nie wiem, co dokładnie oznacza „pierwszy stopień” – czy chodzi o strategiczne znaczenie linii, czy o dostęp serwisowy, czy jeszcze coś innego.
Moje pytania:
Czy ktoś miał podobny przypadek i udało mu się uzyskać zgodę PGE na zabudowę przy takiej linii?
Czy można ubiegać się o odstępstwo, np. przy zapewnieniu dostępu serwisowego do słupa?
Czy ktoś z Was próbował negocjować lub składać wniosek o przebudowę/przeniesienie linii – i czy to w ogóle opłacalne?
Jakie są realne podstawy prawne do negocjacji z PGE w takim przypadku?
Będę bardzo wdzięczny za wszystkie wskazówki, podpowiedzi, a także jeśli ktoś może podzielić się doświadczeniem z podobną sytuacją – zwłaszcza w PGE Dystrybucja.
Z góry dziękuję! |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|