Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zabudowa przy linii SN "pierwszego stopnia)
Autor Wiadomość
kozyr 
Uczestnik forum

Wysłany: 10-06-25, 07:20   Zabudowa przy linii SN "pierwszego stopnia)

Cześć wszystkim,

mam problem z planowaną budową domu. Przez działkę przebiega napowietrzna linia średniego napięcia 15 kV
Skontaktowałem się z PGE Dystrybucja z wnioskiem o potwierdzenie lokalizacji oraz wydanie zgody na budowę parterowego budynku jednorodzinnego. Telefonicznie poinformowano mnie, że linia ma status "pierwszego stopnia", co – jak mi powiedziano – uniemożliwia zabudowę w jej pobliżu. Nie mam jeszcze tego oficjalnie na piśmie, powinienem dostać za jakieś 2-3 tygodnie.

Z tego, co się orientuję:
standardowy pas ochronny dla linii SN to 7,5 m (lub więcej) w każdą stronę od osi linii (czyli razem 15 m),
narysowałem ten pas na mapie i niestety nie da się już sensownie usytuować budynku jednorodzinnego na działce – zostaje bardzo wąski pas, który nie spełni wymogów lokalizacyjnych (odległości od granic itp.),

nie wiem, co dokładnie oznacza „pierwszy stopień” – czy chodzi o strategiczne znaczenie linii, czy o dostęp serwisowy, czy jeszcze coś innego.

Moje pytania:

Czy ktoś miał podobny przypadek i udało mu się uzyskać zgodę PGE na zabudowę przy takiej linii?
Czy można ubiegać się o odstępstwo, np. przy zapewnieniu dostępu serwisowego do słupa?
Czy ktoś z Was próbował negocjować lub składać wniosek o przebudowę/przeniesienie linii – i czy to w ogóle opłacalne?
Jakie są realne podstawy prawne do negocjacji z PGE w takim przypadku?
Będę bardzo wdzięczny za wszystkie wskazówki, podpowiedzi, a także jeśli ktoś może podzielić się doświadczeniem z podobną sytuacją – zwłaszcza w PGE Dystrybucja.
Z góry dziękuję!

Odpowiedz do tematu