|
Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)
|
Podłączenie trzech przewodów (dom, fotowoltaika, pompa ciepł |
Autor |
Wiadomość |
jerzy128
Uczestnik forum

|
Wysłany: 12-06-25, 21:55 Podłączenie trzech przewodów (dom, fotowoltaika, pompa ciepł
|
|
|
Dzień dobry.
Nie wiem czy normy elektryczne się zmieniły i stąd moje pytania.
Nr 1 Czy można się podłączyć trzema przewodami jak na rysunku do włącznika głównego przy liczniku?
Dodam, że każde urządzenie dalej ma swój wyłącznik.
Sposób wykonania podłączenia tych urządzeń budzi we mnie obawy jak np brak dławików na nowych kablach. Trzy przewody pod jeden wyłącznik? Nie powinno to być rozdzielone lub np osobne wyłączniki?
Ma być robione ocieplenie i np przewierci mi kabel do fotowoltaiki (na żółtej scianie) to trzeba będzie wszystko wyłączyć żeby naprawić lub będzie pożar w pomieszczeniu gdzie jest falownik to wyłączając wszystko pozbędę się zasilania hydroforu i wody do gaszenia pożaru. Będę musiał biec do falownika i go wyłączyć ręcznie żebym miał napięcie na hydroforze!!!
Nr 2 Czy wg norm elektrycznych kabel wychodzący z ziemi nie musi być w jakiejś rurze metalowej do danej wysokości, oraz czy nie powinien iść po ścianie budynku w peszli pod ociepleniem?
Nr 3 Czy powinny być zrobione pomiary elektryczne nowej instalacji?
Jeżeli to możliwe bardzo proszę o dane aktów prawnych czy norm elektrycznych regulujące te sprawy.
Pozdrawiam serdecznie. |
Ostatnio zmieniony przez jerzy128 12-06-25, 22:02, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
jerzy128
Uczestnik forum

|
Wysłany: 12-06-25, 21:56
|
|
|
przepraszam za taką kolejność ale moge dodawać po jednym załączniku |
|
|
|
 |
jerzy128
Uczestnik forum

|
Wysłany: 12-06-25, 22:08
|
|
|
Przepraszam ale coś nie moge wstawic zdjecia |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|