Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Remont czy przebudowa?
Autor Wiadomość
piotr.weps 
Uczestnik forum

Wysłany: 11-04-12, 17:54   Remont czy przebudowa?

Zastanawiam się nad sprawą rozróżniania remontu od przebudowy, przez urzędników ;)

SIWZ najczęściej określa zadanie jako "Modernizacja rozdzielni WN/SN".
Wspomniana modernizacja obejmuje dla przykładu wymianę starych wyłączników 110kV na nowe. Najczęściej wiąże się to ze zmianą parametrów technicznych urządzeń (stare były powietrzne, nowe są z SF6) oraz zmianą parametrów użytkowych (stare były na konstrukcjach niskich, nowe są na konstrukcjach wysokich).
Inny przykład to przekładniki - stare układy miały najczęściej oddzielne przekładniki prądowe i oddzielne napięciowe. Nowe to przeważnie przekładniki kombinowane.

Może mi ktoś wskazać jakiś przepis, albo wytłumaczyć, dlaczego tego typu modernizacje realizowane są jako remont? (doświadczenie na podstawie kilku tematów realizowanych w różnych powiatach/miastach na prawach powiatu). Bo ja ilekroć uczestniczę w przygotowaniu dokumentacji do zgłoszenia robót budowlanych nie wymagających pozwolenia na budowę, mam wątpliwości czy się uda - a może niepotrzebnie? ;)

Druga sprawa to wymiana okablowania. W przypadku wymiany na kable o większym przekroju lub większej liczbie żył... teoretycznie należałoby to puścić przez ZUD... ale w praktyce się to jeszcze nie zdarzyło.

Kolejny przykład to wymiana przewodów odgromowych starego typu, na przewody OPGW. Zmiana dosyć istotna wymagająca, jak mniemam, pozwolenia na budowę sieci telekomunikacyjnej/teleinformatycznej (powinien to projektować chyba projektant z uprawnieniami telekomunikacyjnymi). Tymczasem wystarcza odpowiednie zgłoszenie.

Urzędnicy są niedouczeni, czy ja zbyt jestem skrupulatny?

Jeśli kogoś zainteresuje, z góry dziękuję za podjęcie tematu ;)
Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 12-04-12, 06:10, w całości zmieniany 1 raz  

Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek

Wysłany: 11-04-12, 18:24   

Witam
Cytat kolegi piotr.weps:
Cytat:
Zastanawiam się nad sprawą rozróżniania remontu od przebudowy, przez urzędników

Urzędnik jest tylko urzędnikiem a nie elektrykiem i jego decyzje muszą być zgodne z tym co znajdzie w przepisach prawnych.

Odnośnie przebudowy i remontu to Prawo budowlane określa:

Art.3.
Ilekroć w Ustawie jest mowa o:

7a) przebudowie – należy przez to rozumieć wykonywanie robót budowlanych, w wyniku których następuje zmiana parametrów użytkowych lub technicznych istniejącego obiektu budowlanego, z wyjątkiem charakterystycznych parametrów, jak: kubatura, powierzchnia zabudowy, wysokość, długość, szerokość bądź liczba kondygnacji; w przypadku dróg są dopuszczalne zmiany granic pasa drogowego

8) remoncie – należy przez to rozumieć wykonywanie w istniejącym obiekcie budowlanym robót budowlanych polegających na odtworzeniu stanu pierwotnego, a niestanowiących bieżącej konserwacji, przy czym dopuszcza się stosowanie wyrobów budowlanych innych niż użyto w stanie pierwotnym.

I ta interpretacja w myśl urzędników dotyczy wszystkich robót, także instalacji.
Wszelka opisana przez kolegę modernizacja dotyczy remontu, gdyż odtwarzane jest pierwotne przeznaczenie urządzeń i osprzętu ( wymiana ), przy użyciu innych, nowoczesnych materiałów. Może i jest to naciągane ale zgodne z prawem.

piotr.weps 
Uczestnik forum

Wysłany: 13-04-12, 20:54   

Witam Kolego,

Moje wątpliwości wynikają właśnie z tego, że jak sam stwierdziłeś jest to pewne naciąganie.

Ja rozumiem, że w wyniku wymiany odtwarzamy pierwotne przeznaczenie urządzeń i osprzętu, niemniej jednak w myśl zacytowanych przepisów definiujących remont i przebudowę, skłaniam się ku opinii, że opisane przeze mnie w pierwszym poście przykłady są...przebudową bo:
- w przypadku wymiany starych wyłączników na nowe - zmienia się wysokość obiektu budowlanego. Stare wyłączniki były wygrodzone i miały najczęściej niskie konstrukcje, nowe są na wysokich konstrukcjach, które nie wymagają dodatkowego wygradzania.
- wymiana przekładników prądowych na kombinowane, również najczęściej dochodzi do wymiany konstrukcji niskich (wymagających wygradzania) na konstrukcje wysokie.
Ponadto, w związku z brakiem konieczności wygradzania konstrukcji wysokich, zmienia się powierzchnia zabudowy obiektu...

Przypadek wymiany przewodu odgromowego typu AFL na przewód typu OPGW można chyba jak najbardziej mówić o "utajonej" budowie sieci telekomunikacyjnej. No chyba, że przyjmiemy wersję wg której montujemy przewód nowego typu, co dopuszcza definicja remontu, ale nie będziemy wykorzystywać jego właściwości telekomunikacyjnych.

Pytanie kolejne więc z mojej strony:
Zakładamy, że termin do umowy określono przy założeniu wykonania robót budowlanych "na zgłoszenie".
Co w sytuacji, gdy urzędnik przyjmie argumentację jak przedstawiona przeze mnie powyżej? Jakieś akty prawne, wyroki sądów, wiążące opinie prawne w tej kwestii Kolega może zaprezentować?

Flaopqqs 
Uczestnik forum

Wysłany: 16-09-25, 13:34   

Podczas planowania remontu, coraz bardziej interesuję się systemami, które pozwalają na oszczędność energii i poprawę jakości powietrza w domu. Jednym z takich rozwiązań jest rekuperacja. Dzięki temu systemowi, można odzyskać ciepło z powietrza, które normalnie by uciekło. Na stronie rekuperacja przeczytałem, jak działa ten system, ale chciałbym poznać opinie osób, które już go zastosowały. Czy ktoś z Was ma doświadczenie z instalacją rekuperacji w domu? Jakie są Wasze spostrzeżenia?

Odpowiedz do tematu