Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pompa ciepła czy gaz
Autor Wiadomość
asmp 
Uczestnik forum

Wysłany: 02-03-26, 09:21   Pompa ciepła czy gaz

Jak w temacie, które rozwiązanie jest lepsze i które polecicie pod kątem kosztów?

Werrutko 
Uczestnik forum

Wysłany: 02-03-26, 11:17   

Dom musi być bobrze ocieplony, bez tego nie ma w ogóle co podchodzić do tematu. A dokładnie chodzi o to ile ciepła dom traci na godzinę w np. -5*C. Cały projekt opiera się na tym ile ciepła trzeba dostarczyć w tych warunkach, więc ważne jest jaka jest izolacja domu, jaki rozmiar kaloryferów (najlepiej ogrzewanie podłogowe), jakie okna.
Pompa ciepła działa najlepiej jak działa przez 24/7 i powolutku grzeje dom, a raczej utrzymuje dom w stałej temperaturze, co jest zupełnie inne niż ogrzewanie gazem któredziala nagrzewa dom i potem czeka aż dom sie trochę ochłodzi i tak w kółko (tak samo jak żelazko).
Sam mam pompę już 2ga zimę i jest dobrze, jak miałem gaz to było zimniej zwłaszcza na dole bo kaloryfery były za małe, ale ja też mieszkam w łagodniejszym klimacie, najzimniej było -4 w nocy, za dnia w okolicy 1 jak słońce wyszło, średnia dobowa była -0.6. Pompa zużyła 32kWh prądu i dostarczyła 89kWh ciepła.

Jeśli chcielibyście zamontować polecam kontakt z nimi https://www.klimat-tech.pl/ Powinni dobrać odpowiednie rozwiązanie.

Odpowiedz do tematu