Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Domy jednorodzine - prośba o radę
Autor Wiadomość
omistar 
Uczestnik forum

Wysłany: 10-11-06, 14:47   Domy jednorodzine - prośba o radę

Witam.
Na codzień pracuje jako strażak, ale ukończyłem studia zawodowe na
kierunku Elektrotechnika w zakresie elektrotechniki przemysłowej i
informatyki, tytuł inżyniera. Moje pytanie chciałbym po robocie zakładać
instalacje w domkach jednorodzinnych i tego typu pracach. Jeśli wiecie, co
musze posiadać, jakie uprawnienia, ewentualnie na jakich ustawach się
opierać, gdzie można by uzupełnić swoja wiedze na ten temat (kursy, dokształcanie). Gdybym chciał rozpocząć jakąś działalność w tym kierunku, od czego zacząć. Zadaję same
pytania i mam mnóstwo wątpliwości czy wypali, ale skoro wszyscy uciekają z
tego kraju może ktoś potrzebować rąk do pracy. Pozdrawiam i z góry
dziękuje za udzielenie, jakichkolwiek informacji.
Arkadiusz

siekierowy 
Aktywny uczestnik forum
elektryk

Wysłany: 10-11-06, 16:28   

Witam.

Podstawa to norma PN-IEC 60364. Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych. A wykorzystać do uzupełniania wiedzy można wszystko, chociażby czytając posty na tym forum
Należałoby także zdobyć zaświadczenia kwalifikacyjne (bo nic nie piszesz, że posiadasz), jak - poszukaj tu na forum, pisano o tym wielokrotnie.
Rada praktyczna: nie zaczynaj od samodzielnej pracy, bo się wyłożysz. Po zdobyciu "papierów" dobrze jest popracować u kogoś z doświadczeniem. Na pewno obok siebie kogoś takiego znajdziesz. Powodzenia!

wwojtek26 
Uczestnik forum

Wysłany: 29-11-06, 21:04   

Cytat:
Podstawa to norma PN-IEC 60364.

Podstawa jako obrys to raczej to: RMI D.U 75/02 nowel. D.U.109/04
A w sprawie uprawnień RMG D.U 89/03 oraz D.U 28/03 (dozór techniczny)
Pozdrawiam

siekierowy 
Aktywny uczestnik forum
elektryk

Wysłany: 30-11-06, 08:04   

Witam.
wwojtek26 napisał/a:
Cytat:
Podstawa to norma PN-IEC 60364.

Pozdrawiam

A może Kolega szerzej objaśnić te skróty?

GregoRhc
Uczestnik forum

Wysłany: 30-11-06, 11:15   

siekierowy napisał/a:

A może Kolega szerzej objaśnić te skróty?

Pewnie chodzi o:

Dz.U. 2002 nr 75 poz. 690 Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

Dz.U. 2004 nr 109 poz. 1156 Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 7 kwietnia 2004 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie

Dz.U. 2003 nr 89 poz. 828 Rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 28 kwietnia 2003 r. w sprawie szczegółowych zasad stwierdzania posiadania kwalifikacji przez osoby zajmujące się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci

Ale to... D.U 28/03.. ??? ..

Cytat:

Polska Norma – dokument należący do zbioru norm opublikowanych i zatwierdzonych do stosowania przez Polski Komitet Normalizacyjny.

Przeznaczone są do stosowania w Polsce. Na podstawie Ustawy o normalizacji z dnia 12 września 2002 roku stosowanie norm jest dobrowolne, za wyjątkiem tych, które odrębnymi przepisami zostały wprowadzone do obowiązkowego stosowania. Poza tym Polska Norma może być wprowadzeniem do normy europejskiej lub międzynarodowej i normy moga być przywoływane w przepisach (jako źródło wiedzy technicznej).

Moim zdanie kolega Wojtek słusznie odsyła do rozporządzeń (a nie do norm - bo co najwyżej rozporządzenie powołuje się w swej treści na norme a nie na odwrót).

siekierowy 
Aktywny uczestnik forum
elektryk

Wysłany: 30-11-06, 12:44   

Witam.

Widocznie jestem tępy i nie pan'iałem, myślałem że Kolega chce coś wiedzieć na temat jak się robi instalacje. Widocznie chodziło mu o ustawę o dozorze technicznym.

PS. Dziennik Ustaw w skrócie określa się jako Dz.U., a nie D.U., mnie z kolei o to chodziło.

ŚP KSKRAK_Krystyn 
Aktywny uczestnik forum

Wysłany: 30-11-06, 13:35   

Witam wszystkich, Koleżanki i Kolegów na FORUM.
siekierowy napisał/a:
Podstawa to norma PN-IEC 60364. Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych. A wykorzystać do uzupełniania wiedzy można wszystko, chociażby czytając posty na tym forum
Częściowo się z tym zgadzam a dlatego częściowo, że dla początkującego elektryka normy będą dość trudne do zrozumienia nie wspominając o kosztach. Komplet PN-IEC 60364 kosztuje ponad 1 tys. zł.
Ja bym raczej zaczął do czytania Internetu, forum, różne publikacje, akty prawne w tym Ustawy Prawo Budowlane i Energetyczne oraz zakupił jedną czy dwie dobre publikacje książkowe.
wwojtek26 napisał/a:
Odnośnie skrótów o czym Koledzy wspominali to, to co podał Kolega "wwojtek26" jest rzeczywiście nie czytelne. Podanie tylko numeru i roku, to jest trochę mało. Najlepiej byłoby pisać jak Kolega „GregoRhc” ale to jest trochę pisania.
Ja np. gdy piszę w skrócie to podaję rok, nr i poz. Dz.U.02.120.1021, zmiana: Dz.U.03.28.240.
GregoRhc napisał/a:
Ale to... D.U 28/03.. ??? ..
No właśnie w ten sposób chodzi o zagadki i nie jasności.
A może Koledze "wwojtek26" chodziło o
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 3 lutego 2003 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie rodzajów urządzeń technicznych podlegających dozorowi technicznemu
Dz.U. 2003 nr 28 poz. 240
co raczej odnosi się do
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 16.07.2002 r. w sprawie rodzajów urządzeń technicznych podlegających dozorowi technicznemu. Dz.U.02.120.1021 oraz zmiana: Dz.U.03.28.240?

wwojtek26 
Uczestnik forum

Wysłany: 30-11-06, 21:13   

witam wszystkich
Rzeczywiście zjadlem "z", ale jak widać zrozumieli wszyscy :)
Kolega siekierkowy odesłał pytającego do PN-IEC 60364, określając ją podstawą,
którą jest z pewnością, ale nie dla Człowieka który stawia pierwsze kroki i nie do końca zdaje sobie sprawę z konieczności posiadania uprawnień.
Dlatego też zapoznanie się z warunkami technicznymi jakim powinny odpowiadać instalacje i urządzenia uznałem za jak najbardziej wskazane. (75/02; 109/04) oraz kwestia uprawnień (89/03) oraz dozoru (28/03)
W zupełności zgadzam się z kolegą KSKRAK_Krystyn, który powiedział:
Cytat:
Częściowo się z tym zgadzam a dlatego częściowo, że dla początkującego elektryka normy będą dość trudne do zrozumienia nie wspominając o kosztach. Komplet PN-IEC 60364 kosztuje ponad 1 tys. zł.
Ja bym raczej zaczął do czytania Internetu, forum, różne publikacje, akty prawne w tym Ustawy Prawo Budowlane i Energetyczne oraz zakupił jedną czy dwie dobre publikacje książkowe.
I bez obrazy Panowie, wypowiadając się nie mam zamiaru nikomu zaszkodzić, ani nie próbuję nikogo upokorzyć, wyrażam poprostu swoją opinię.
Ostatnio zmieniony przez ŚP KSKRAK_Krystyn 19-12-06, 17:45, w całości zmieniany 1 raz  

kacperek29 
Uczestnik forum

Wysłany: 18-12-06, 20:24   

KSKRAK_Krystyn napisał/a:
Komplet PN-IEC 60364 kosztuje ponad 1 tys. zł.
No mnie cena norm zagieła, a jakie dobre publikacje książkowe polecacie ?
Ostatnio zmieniony przez ŚP KSKRAK_Krystyn 19-12-06, 17:46, w całości zmieniany 1 raz  

ŚP KSKRAK_Krystyn 
Aktywny uczestnik forum

Wysłany: 19-12-06, 18:09   

Witam wszystkich, Koleżanki i Kolegów na FORUM.
kacperek29 napisał/a:
No mnie cena norm zagieła, a jakie dobre publikacje książkowe polecacie ?
Proponuję zajrzeć na:
http://www.cosiw.pl/main/...b178c87f5d80015

boozy 
Uczestnik forum
boozy

Wysłany: 17-01-07, 22:10   

Nie rozumiem jednej żeczy z jakiego powodu trzeba płacic za zbiór norm. może ktoś to wyjaśnic. Jestem początkujący ale denerwuje mnie , że od początku ktoś kładzie kłody pod nogi. 1000pln to dużu :!: :!: :!:

Członek zwyczajny 
Moderator

Wysłany: 17-01-07, 23:21   

Witam Szanownych Kolegów na Forum

Płaci się za wszystko, za naukę za leczenie i za normy także. Nie ma nic za darmo. Tyle że jedne opłaty wnoszone są jako podatki przez wszystkich a inne przez tych co potrzebują kupć.

Normy są też narzędziem pracy jak każde inne. Czy gdzieś w jakimś kraju są rozdawane torby z narzędziami dla elektryków czy jakichś innych specjalistów ? Ja nie słyszałem.

Pozdrawiam

Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek

Wysłany: 19-01-07, 10:12   

Witam
Cytat kolegi boozy:
Cytat:
Nie rozumiem jednej żeczy z jakiego powodu trzeba płacic za zbiór norm.
Do wypowiedzi kolegi Członek zwyczajny można jedynie dodać, że:
Polski Komitet Normalizacyjny i inne organizacje normalizacyjne na świecie, utrzymują się głównie ze sprzedaży swoich produktów ( także norm ).
W Polsce dofinansowanie PKN z budżetu państwa oczywiście istnieje, ale jest zbyt małe.

I z tego powodu trzeba płacić za normy.

P.S.
Organizacja ETSI, chyba jako jedyna na świecie, utrzymywana jest całkowicie ze składek członkowskich a normy są bezpłatnie publikowane w Internecie a ich wydania papierowe sprzedawane są za grosze.

SimonaSuns 
Uczestnik forum

Wysłany: 05-05-26, 12:32   

Puteți încerca să contactați Azil privat de bătrâni «Confort Acasă» . Acest loc este ideal pentru seniori. Îngrijirea, tratamentul și condițiile sunt de primă clasă. Este evident că personalul este dedicat creării unui mediu confortabil și liniștit pentru rezidenții săi.

Odpowiedz do tematu