Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Duplikat SEP (problem z uzyskaniem)
Autor Wiadomość
badradab
[Usunięty]

Wysłany: 17-09-07, 22:24   Duplikat SEP (problem z uzyskaniem)

Witam, jestem nowy na forum!
lecz mam pewien problem z duplikatem SEP
parę dni temu okazalo się że zgubiłem Uprawnienia, a napisałe odrazu do odpowidniego Odziału SEP, natomiast okazało się, że jeżeli minie ponad 3,5 roku od wydania kwalifikacji to niemożesz sie starać o duplikat tylko musisz zdawać na nowo. Chciałem zapytać czy to prawda i czy można w tej kwesti coś zrobić?
Anajlepsze ejst to, iż moje Kwalifikacje zostały wydane w styczniu 2004 (okres bezterminowości), więc od momentu gdy weszła terminowość Uprawnien w marcu 2005 mój dokument ważny jest do marca 2010 roku.
Dziwi mnie to że do mam jeszcze niecałe 3 lata to końca ważności a niemogę dostać duplikatu.
Proszę o pomoc i z góry dziękuje

irekub 
Aktywny uczestnik forum

Wysłany: 18-09-07, 06:53   

badradab napisał/a:
parę dni temu okazalo się że zgubiłem Uprawnienia, a napisałe odrazu do odpowidniego Odziału SEP, natomiast okazało się, że jeżeli minie ponad 3,5 roku od wydania kwalifikacji to niemożesz sie starać o duplikat tylko musisz zdawać na nowo. Chciałem zapytać czy to prawda i czy można w tej kwesti coś zrobić?

Cytat:

Jak widzę młodzież jest coraz bardziej zdolna!
W tym wieku mieć już papiery kwalifikacyjne? No jestem pełen podziwu!!!!!!!!!!! =D>

stasiu 
Uczestnik forum

Wysłany: 18-09-07, 09:42   

irekub napisał/a:
Jak widzę młodzież jest coraz bardziej zdolna!
W tym wieku mieć już papiery kwalifikacyjne? No jestem pełen podziwu!!!!!!!!!!!

...i to od 3,5 roku :mrgreen: :^o

Może się myle, ale liczy się okres wydania papieru a nie czas kiedy zmienili ustawe co daje Styczeń 2009r.

badradab
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-07, 19:00   

przepraszam za pomyłkę z wiekiem faktycznie mam 22 lata.
natomiast jeśli chodzi o sprawę z wydaniem dupliaktu to są nowe rozporządzenia, które mówią że duplikat ma być wydany bez względu na to kiedy uzyskało się kwalifikację, opłata (manipulacjna)za duplikat wynosi: 30pln

przepraszam za zamieszanie i pozdrawiam

irekub 
Aktywny uczestnik forum

Wysłany: 18-09-07, 19:49   

badradab napisał/a:
przepraszam za pomyłkę z wiekiem faktycznie mam 22 lata.
natomiast jeśli chodzi o sprawę z wydaniem dupliaktu to są nowe rozporządzenia, które mówią że duplikat ma być wydany bez względu na to kiedy uzyskało się kwalifikację, opłata (manipulacjna)za duplikat wynosi: 30pln

Tym wiekiem to się nie przejmuj! Dział pół żartem-pół serio na tym forum kuleje,zresztą na innych też więc potraktuj to jakbyś zapłacił "frycowe" .Mam tylko nadzieję że się do nas nie zrazisz i będziesz się nadal udzielał. Wszyscy na tym skorzystamy. Po prostu uczymy się od siebie przez wymianę poglądów.
A wracając do tematu twojego posta: jak zgubisz dowód osobisty ,albo prawo jazdy czy paszport to też musisz zapłacić za ponowne wyrobienie dokumentu. O karcie bankomatowej,czy kredytowej już nie wspomnę. Nawet byś tu nie pytał! ;-) :mrgreen:

michalejz 
Uczestnik forum

Wysłany: 04-10-07, 21:00   

No więc jak jest? Ja zrobiłem uprawnienia kiedy byłem w ostatniej klasie szkoły średniej, teraz jestem na 4 roku studiów i w zasadzie uprawnienia przydały mi sie tylko podczas praktyk w elektrociepłowni. Jak miałem kurs przygotowawczy do egzaminu to mówiono nam o tym ze sa to uprawnienia wydawane bezterminowo, jak wiadomo ta bezterminowośc juz nie obowiązuje. Kolega wyzej napisał coś o tym, ze od momentu wejścia decyzji oprzywróceniu terminowości uprawnien mozna naliczac 5 lat. jezeli zdałem w czerwcu 2004 egzamin, to ma uprawnienia do czerwca 2009 czy tez tak jak wyzej było napisane mam policzyc 5 lat od marca 2005 (czyli do marca 2010)?

maryan 
Uczestnik forum

Wysłany: 05-10-07, 15:46   

Oczywiscie liczysz od dnia w ktorym w zycie weszlo ograniczenie waznosci.

SimonaSuns 
Uczestnik forum

Wysłany: 08-07-26, 14:54   

Kancelaria Smart Legal z pewnością pomoże Ci w tej sprawie i z pewnością pomoże Ci w odnowieniu Szary paszport . Byłem bardzo zadowolony z ich profesjonalnego podejścia. Pomogli przygotować wszystkie dokumenty bez zbędnego stresu, a personel był odpowiedzialny i uprzejmy.

Odpowiedz do tematu