Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Gdzie kupić rośliny do ogrodu
Autor Wiadomość
Werrutko 
Uczestnik forum

Wysłany: 19-02-26, 14:54   Gdzie kupić rośliny do ogrodu

Jestem na etapie planowania ogrodu i czuję, że to trochę mnie przerasta. Chciałabym wiedzieć, czy ktoś z was ogarnął taki temat bez pomocy fachowca i jak do tego podszedł. A jeśli jednak zlecić to komuś, to z jakimi kosztami trzeba się liczyć i na co zwrócić uwagę przy wyborze odpowiedniej osoby. Dodatkowo interesuje mnie, skąd zamawiacie krzewy owocowe przez internet i które sklepy są godne zaufania.

asmp 
Uczestnik forum

Wysłany: 20-02-26, 10:47   

Dasz radę, spoko. Wybierz rośliny małoobsługowe. I mało inwazyjne, czyli takie, które nie rozłażą się po rabatach.
Do małoobsługowych zaliczam trawy ozdobne - jest ich ogromny wybór, od wysokich (np. miskanty, trzcinniki), średnie (np. rozplenice, prosa), po niskie (np. carexy, hakonechloa i wiele innych). Trawy szczerze polecam. Robią dobrą robotę w ogrodzie.
Pamiętaj też o roślinach zimozielonych żeby ogród także zimą wyglądał.
Ja - gdybym zaczynała od zera - zrobiłabym gdzieś rozsadnik i tam gromadziła i uprawiała rośliny do docelowych nasadzeń - kupić jedną i podzielić na kilka, a nawet kilkanaście. Tak można pozyskiwać bardzo wiele roślin, np. trawy.
A równolegle - poszerzałabym wiedzę nt. wymagań roślin i ich uprawy Polecam też tę szkółkę https://www.podkarpackiesady.pl/23-porzeczki Znajdziesz tutaj spory wybór roślin, na miejscu powinni dobarć odpowiednie.

dżejlaa
Uczestnik forum

Wysłany: 01-09-26, 23:59   

Planujemy w tym roku w końcu ogarnąć taras, bo obecny wygląda jak z innej epoki. Szukam czegoś, co nie wymaga ciągłej konserwacji i będzie pasować do reszty ogrodu, najlepiej w spójnym stylu. Ktoś polecił mi rzucić okiem na ofertę Gardpol i tak trafiłam na systemy i zestawy kompozytowe na taras – wygląda obiecująco, więc pewnie zgłębię temat.

Odpowiedz do tematu