|
Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)
|
|
Biznes produkcji mebli |
| Autor |
Wiadomość |
asmp
Uczestnik forum

|
Wysłany: 21-11-25, 10:26 Biznes produkcji mebli
|
|
|
| Zaczynam własny biznes produkcji mebli na wymiar i zastanawiam się czy kupić nową piłę formatową czy może jakiś używany model. Różnica w cenie jest spora ale nie wiem czy warto ryzykować z używanym sprzętem. Co wy byście zrobili na moim miejscu? |
|
|
|
 |
Werrutko
Uczestnik forum

|
Wysłany: 22-11-25, 08:12
|
|
|
| No to zależy od tego ile masz kapitału na start i jak bardzo potrzebujesz sprawnego sprzętu od razu. Ja zaczynałem od używanej i przez pół roku miałem więcej problemów niż pożytku, w końcu kupiłem nową i żałowałem że nie zrobiłem tego od razu. Używana piła może mieć zużyty agregat, prowadnice z luzami albo jakieś ukryte wady których nie zobaczysz na pierwszy rzut oka. Jeśli już decydujesz się na używaną to koniecznie zabierz kogoś kto zna się na rzeczy, najlepiej mechanika od maszyn stolarskich. Sprawdźcie czy stół nie ma wypaczenia, czy wózek jedzie gładko bez żadnych szarpnięć i czy silniki nie palą. Problem z używanymi jest też taki że często nie ma już do nich części albo są drogie i trzeba długo czekać. Nowa maszyna ma gwarancję, znasz jej historię i masz pewność że pierwszych kilka lat będzie działać bez problemów. Przy starcie biznesu awaria kluczowej maszyny to katastrofa bo tracisz zlecenia i reputację. Ja bym szczerze powiedział że lepiej wziąć coś tańszego ale nowego niż droższy model ale z drugiej ręki. Są teraz całkiem przyzwoite kompaktowe piły które nie kosztują fortuny a dają porządną jakość cięcia. Nie musisz od razu kupować top model za pięćdziesiąt tysięcy, wystarczy solidna maszyna która zrobi robotę. Jak biznes ruszy to zawsze możesz wymienić na lepszą. Na miejscu powinni dobrać odpowiedni sprzęt https://www.lazzuri.pl/produkty/pily-formatowe/ |
|
|
|
 |
dżejlaa
Uczestnik forum

|
Wysłany: 02-09-26, 23:27
|
|
|
| Brat wspominał ostatnio że chciałby zainwestować oszczędności w coś co generuje pasywny dochód i zaczął czytać o automat z jedzeniem. Brzmi to jak ciekawy pomysł, bo ludzie zawsze będą potrzebować szybkiego przekąszenia czegoś w biegu, szczególnie w większych miastach. Ktoś orientuje się jak wygląda zwrot z takiej inwestycji i po jakim czasie realnie można liczyć na zysk? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|