|
Ogrzewanie zintegrowane |
| Autor |
Wiadomość |
juluis
Uczestnik forum

|
Wysłany: 30-08-12, 00:11 Ogrzewanie zintegrowane
|
|
|
| Buduje dom i myślę o zastosowaniu zintegrowanego ogrzewania, znalazłem informacje na ten temat http://www.makroterm.pl/p...wane-ogrzewanie Chciałbym jednak zapytać o wasza doświadczenie i czy taka inwestycja się zwraca po jakimś czasie? |
| Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 30-08-12, 07:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Grzegorz E2012
Uczestnik forum Zawsze jest miło

|
Wysłany: 30-08-12, 21:12
|
|
|
Witam.
Zwraca się jak najbardziej.
Na początku trzeba trochę wyłożyć na osprzęt.
Zintegrowanie ogrzewania to bardzo dobry pomysł.
Wszystko ma się pod kontrolą.
Osobiście miałem do czynienia z takiego typu rozwiązaniami.
Inwestorzy chwalą sobie to rozwiązanie.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Lucius [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-12, 23:49
|
|
|
A ja bym podszedł do tematu sceptycznie - tzn. pomysł mi się podoba, ale uważam, że potencjalny zysk zależy od wielu czynników:
1. Koszt rozwiązania/ technologii (zakup urządzeń) to jedno,
2. Ale drugie i pewnie nie mniej kosztowne to projekt, montaż, uruchomienie, obsługa i serwis - pewnie na przestrzeni lat wyjdzie z drugie tyle co sprzęt... I nie ma czegoś takiego jak darmowy projekt (brak projektu też generuje koszty przeróbek, poprawek i złego działania)... A bieżąca obsługa (konserwacja, ew. naprawy) też swoje kosztuje...
3. Lokalizacja obiektu, która ma wpływ na warunki atmosferyczne, średnioroczne nasłonecznienie, itp. Może się okazać, że w Twojej miejscowości ogólnie w roku jest dużo słońca, ale akurat dom masz zacienionej okolicy - i po energooszczędności tego rozwiązania...
4. Wielkość obiektu - im większy obiekt tym większe koszty ogrzewania, większe straty i większy sens takiego rozwiązania...
5. Nawyki i przyzwyczajenia użytkowników - domownicy z natury nogą być oszczędni, ale mogą też być "ciepłolubni" i nie mieć nawyków oszczędzania...
Tak więc nikt za Ciebie tego nie skalkuluje i nie da się tego zrobić na kolanie rzucając cyferkami...
Podanie ceny tylko urządzeń i montażu to tak jak kupno Cadillaca w dobrej cenie, ale nie patrząc ile on pali i ile kosztuje przegląd w ASO
Ponadto weź Kolego poprawkę, że dzisiejsza technologia budowy domów już sama w sobie jest energooszczędna i w nowym budownictwie (nawet bez bajerów) ogrzewanie jest efektywniejsze i tańsze niż w budownictwie starym - wspominam o tym, dlatego, że czasami klienci lubią porównywać, do tego ile wcześniej płacił |
|
|
|
 |
Grzegorz E2012

|
Wysłany: 19-09-12, 07:47
|
|
|
| Witam. Wszystko zalezy od pojemnosci portfela. Sama automatyka nie jest az tak bardzo droga, w granicach 5000 - 7000 zl. Gorzej jest z projektem, bo nie kazdy projektant potrafi zaprojektowac taki system ogrzewania. |
|
|
|
 |
Grzegorz E2012

|
Wysłany: 19-09-12, 18:45
|
|
|
Dobry projektant może zażyczyć sobie nawet 8000 zł.
Ale wtedy masz gwarancje że wszystko jest dobrane zgodnie z przeznaczeniem.
Nie ma zbędnych elementów które pobierają energię.
Projektant podczas doboru osprzętu bazuje na projekcie budowlanym.
Wszystkie czynniki związane z materiałami użytymi do budowy domu, ma zawarte w oddzielnym opisie.
Są to koszta, ale to wygodne rozwiązanie dla ludzi którzy często wyjeżdżają.
Załączanie i wyłączanie pieca programowane jest na integratorze.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Lucius [Usunięty]
|
Wysłany: 19-09-12, 19:52
|
|
|
Masz Kolego dużo racji:
| Grzegorz E2012 napisał/a: | Dobry projektant może zażyczyć sobie nawet 8000 zł.
Ale wtedy masz gwarancje że wszystko jest dobrane zgodnie z przeznaczeniem.
Nie ma zbędnych elementów które pobierają energię.
Projektant podczas doboru osprzętu bazuje na projekcie budowlanym.
Wszystkie czynniki związane z materiałami użytymi do budowy domu, ma zawarte w oddzielnym opisie.
Są to koszta, ale to wygodne rozwiązanie dla ludzi którzy często wyjeżdżają.
Załączanie i wyłączanie pieca programowane jest na integratorze.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
 |
Grzegorz E2012

|
Wysłany: 19-09-12, 21:43
|
|
|
Witam.
Od pewnego czasu zajmuje się tego typu instalacjami grzewczymi to wiem jak dużo zależny od dobrego projektanta.
Co z tego że ktoś weźmie pieniądze a nie będzie miał zielonego pojęcia o doborze odpowiedniej aparatury.
Każdy z nas chce mieć pewność że nasze pieniądze nie pójdą w błoto.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
kkas12
Aktywny uczestnik forum

Pomógł: 169 razy Dołączył: 10 Sty 2009 Posty: 2346 Skąd: Oborniki Śl
|
Wysłany: 19-09-12, 21:48
|
|
|
| Moje na pewno nie. |
_________________ pozdrawiam
Krzysiek |
|
|
|
 |
VOLTROM
Uczestnik forum

|
Wysłany: 21-05-13, 16:25
|
|
|
| to prawda,że trzeba więcej wyłożyć, ale oszczędność jest znaczna. Panele dachowe dają duże oszczędności, ale np. latem znajomy musi wypuszczać gorącą wodę, bo gotuje się w zbiorniku magazynowym |
|
|
|
 |
utopia
Uczestnik forum

Pomógł: 3 razy Wiek: 55 Dołączył: 31 Mar 2013 Posty: 33 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 21-05-13, 20:25
|
|
|
| VOLTROM napisał/a: | | to prawda,że trzeba więcej wyłożyć, ale oszczędność jest znaczna. Panele dachowe dają duże oszczędności, ale np. latem znajomy musi wypuszczać gorącą wodę, bo gotuje się w zbiorniku magazynowym |
To wskazuje że instalacja - bądź jej sterowanie są źle zaprojektowane .
| Cytat: | | Niestety nadmiarowe projekty są normą w ogrzewaniu solarami . |
Nie zajmuję się tym ale stale słyszę to zdanie od współpracujacych firm . | Cytat: | | W końcu to klient płaci za swoje słoneczne fanaberie i się na tym nie zna więc nie skuma że ktoś mu wcisnął kit |
|
|
|
|
 |
elementh
Uczestnik forum

|
Wysłany: 23-05-13, 04:30 Sterowanie ogrzewaniem przez internet
|
|
|
A nie myślałeś o tym żeby pójść w kompletną integrację i energooszczędność, przy czy m wygodnie zarządzając systemami ogrzewania jednym urządzeniem za pośrednictwem internetu?
Ja skorzystałem z oferty firmy NovelElectronics mimo iż dopiero niedawno się pojawili na Polskim rynku. Polecił mi ich znajomy, który też u siebie ma ich rozwiązania. Jak na razie wszystko działa u nas bez zarzutów czyli firma godna zaufania i tym bardziej polecenia.
Dzięki nim moge sobie ustalic harmonogram dzialania urzadzen odpowiedzialnych za cieplo (pompa ciepla, kominek z plaszczem, ogrzewanie podlogowe itp). Ja u siebie ustawilem tak aby najwiekszy pobor energii byl dopiero gdy mam tansza taryfe.. i co? Sprawdza się! naprawde oszczedzam, tak więc szczerze polecam. Zreszta maja wersje demo do pokazania na stronie Sterowanie ogrzewaniem przez internet
pozdrawiam,
Kuba |
|
|
|
 |
Georg_15
Uczestnik forum

|
Wysłany: 23-05-13, 19:13
|
|
|
Witam.
Nie jest to takie kolorowe jak się wydaje.
Jakiś czas temu ( około 2 m-cy ) bylem na awarii takiego systemu zintegrowanego ogrzewania. Niby błahostka bo zepsuł się sterownik główny.
Nic nie byłoby dziwnego gdyby nie cena tej malej puszeczki 5000 zł.
Facet co byłem u niego za głowę się złapał.
Wywalił na całą instalacje 300 tysięcy i powiedział że to był błąd.
pomijam fakt że cały osprzęt był sprowadzany z zagranicy i częściowo doposażany przez firmę Domito.
Druga sprawą jest brak napięcia przez jakiś czas.
Dam przykład: Wyjechaliśmy na ferie za granicę. Ustawiliśmy sobie wszystko elegancko: oświetlenie, ogrzewanie itd. Nagle dzwoni sąsiad i mów że od 3 dni nie ma napięcia bo drzewo zerwało sieć napowietrzną.
I co? Biegiem wracamy do domu.
W domu zimno i nawet nie możemy manualnie odpalić pieca od ogrzewania bo wszystko jet sterowane elektronicznie.
Nie powiem, fajnie to wygląda ale nie chciał bym w zimę siedzieć pod kilkoma kocami i trząść się z zimna bo napięcia zabrakło przez zerwaną linię
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
VOLTROM
Uczestnik forum

|
Wysłany: 08-06-13, 00:58
|
|
|
| Coś za coś. Jeśli stać kogoś na instalację za trzysta tysięcy to powinno stać na sterownik. Ale integracja może być na wielu poziomach i nie polecam nadmiernej automatyzacji. Prostota i rozsądek popłacają tutaj. |
|
|
|
 |
|
|