|
Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)
|
|
Systemy magistralne |
| Autor |
Wiadomość |
robot_33
Uczestnik forum

|
Wysłany: 20-12-13, 16:14 Systemy magistralne
|
|
|
Witam wszystkich serdecznie
Zastanawia mnie co sądzicie o systemach magistralnych w przypadku automatyki budynkowej - np. www.darin.pl
Czy myślicie, że są lepsze od radiowych? Jakie plusy/minusy widzicie?
Ja jestem zwolennikiem, bo moim zdaniem bezpieczeństwo i niezawodność stoi na dużo dużo wyższym poziomie. No i wbrew pozorom systemy takie jak darin mogą być naprawdę wygodne, bo tam np. można samemu, bez pomocy instalatora dolączyć sobie nowy czujnik do magistrali. Co Wy o tym sądizcie? |
|
|
|
 |
Georg_15
Uczestnik forum

|
Wysłany: 20-12-13, 21:57
|
|
|
Fajną sprawą jest automatyzacja domów czy też dużych biurowców.
Jednak trzeba zdać sobie sprawę, że niesie to za zobą spore koszty utrzymania instalacji.
Pracowałem w kilku takich obiektach i wiem jak trzaba dużo pracy włożyć w ustawienie wszelkich parametrów pracy obiektu.
Jeśli ktoś ma kase to może sobie na to pozwolić.
Nie weź mnie za przeciwnika tego rodzaju rozwiązań bo tak nie jest.
Ja tylko podchodze do tego z lekkim dustansem. |
|
|
|
 |
robot_33
Uczestnik forum

|
Wysłany: 24-12-13, 11:25
|
|
|
| Ja myślałem raczej o tym systemie w kontekście np. budownictwa jednorodzinnego, a nie przy większych projektach. Myślisz, że w mniejszych mieszkaniach i domach jednorodzinnych to nie ma racji bytu? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|