problem z pralką i wysadzanie bezpieczników |
Autor |
Wiadomość |
wiola2214
Uczestnik forum

|
Wysłany: 22-10-15, 08:46 problem z pralką i wysadzanie bezpieczników
|
|
|
Witam,
kompletnie sie nie znam, stąd moje pytanie.
Od jakiś 2 miesięcy moja pralka Beko - przy 80% prań wyrzuca korki. Jest tak zawsze 7 minut przed końcem prania - kiedy zaczyna wirować. Żeby załączyć korki, to muszę wyjąć wtyczkę z gniazdka( inaczej ciagle wywala) - poczekać z godzinę i wtedy jak ją włązę do gniazdka, to pralka kończy pranie.
Moje pytanie brzmi - czy możliwe jest, alby przy takim zwarciu i wysadzaniu korków następował większy ( lub znacznie większy) pobór mocy???
Drugie pytanie: co to może być za usterka ( warto naprawiać?) - pralka ma około 10 lat.
Dziekuję za wszelkie rady.
Wiola |
|
|
|
 |
simcode
Aktywny uczestnik forum

Pomógł: 91 razy Dołączył: 17 Sty 2011 Posty: 1497 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 22-10-15, 15:03
|
|
|
wiola2214 napisał/a: | Drugie pytanie: co to może być za usterka |
Bez urazy , ale my szklanej kuli nie mamy .O usterce możemy coś powiedzieć będąc na miejscu przy pralce.
Stawiam na grzałkę lub przetarty przewód.
wiola2214 napisał/a: | ( warto naprawiać?) |
Czy warto ? Należy sobie zawsze zadać kilka pytań .
1)czy mamy pieniądze na nową .
2) czy koszt naprawy którą musi zdiagnozować ktoś na miejscu przekroczy sensowną ceną.
3) 10 lat to szmat czasu jak dla pralki patrząc w przyszłość potrzeba się liczyć z kolejnymi awariami . |
|
|
|
 |
wiola2214
Uczestnik forum

|
Wysłany: 23-10-15, 08:13
|
|
|
Bardzo dziękuje za rady.
Myślałam własnie, że to może być jakiś przewód.
Jeszcze jedno pytanko - czy to może być powodem wzrostu poboru energii o 100 kWh w czasie dwóch miesięcy ( 06-07.2015 r - zużycie 200 kWh; 08-09.2015 r - 330 kWh)??? |
|
|
|
 |
tatanka
Uczestnik forum

|
Wysłany: 23-10-15, 09:27
|
|
|
sąsiad, pralka która ciągle grzeje wodę, .... |
|
|
|
 |
zbich70
Uczestnik forum

|
Wysłany: 23-10-15, 09:32
|
|
|
Koleżanko, wyobraź sobie że coś Cię strzyka w kręgosłupie i konsultujesz to z lekarzem przez internet lub telefon. Na pytanie "gdzie boli" odpowiadasz, że wszędzie, od szyi po miednicę...
Więc lekarz zaprosi Cię do gabinetu bo zdalnie nie może postawić diagnozy.
Na tej samej zasadzie zaproś elektryka aby na miejscu zdiagnozował Twoją instalację. |
|
|
|
 |
simcode
Aktywny uczestnik forum

Pomógł: 91 razy Dołączył: 17 Sty 2011 Posty: 1497 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 23-10-15, 21:47
|
|
|
wiola2214 napisał/a: | - czy to może być powodem wzrostu poboru energii o 100 kWh w czasie dwóch miesięcy |
Czy o tyle nie wiem, ale zapewne jak pisałem o grzałce to jest taki objaw że stara grzałka potrzebuje więcej czasu czyli więcej zużyje prądu by coś zagrzać. A więc większy pobór w dłuższym czasie jest normalnym acz niepożądanym efektem. |
|
|
|
 |
|