Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wybór sprawdzonego ogranicznika przepięć.
Autor Wiadomość
mihuu 
Uczestnik forum

Wysłany: 05-03-23, 14:21   Wybór sprawdzonego ogranicznika przepięć.

Witajcie, przymierzam się do zakupu ogranicznika przepięć do instalacji 3-fazowej. Sporo czytam, ale im więcej wiadomości tym większy mętlik w głowie. Wiem, że są drogie ograniczniki sprawdzonych firm np. Hager, Eaton. Niestety cena dla mnie jest dość zaporowa. Są też ograniczniki tanie. np. Adelid. Wiele czytałem, że same tanie sprzęty oparte na warystorach mogą wręcz wybuchać i palić po drodze rozdzielnicę. Szukając trafiłem na ograniczniki firmy RST,a konkretnie RST Power T1+T2 4+0. Ograniczniki iskiernikowo-warystorowe i cena dość przystępna. Miał z tym ktoś styczność i mógłby się wypowiedzieć?

Pozdrawiam

KDrożdż 
Uczestnik forum

Wysłany: 31-07-25, 08:54   

Cześć, dobrze, że zgłębiasz temat, bo wybór ogranicznika przepięć to naprawdę ważna sprawa. Co do Hagera i Eatona- fakt, są droższe, ale to naprawdę sprawdzone marki z konkretną jakością i zabezpieczeniami. Często masz też lepszą gwarancję i pewność, że coś Ci się nie zjara w rozdzielni przy pierwszym lepszym przepięciu. Polecam skontaktować się z hurtownią elektryczną https://elprice.pl/ i pogadać z doradcą, nie będą naciągać na najdroższy sprzęt tylko fajnie doradzą, a często też mają dobre promocje na właśnie Hagera czy Eatona znają produkty i pomogą dobrać coś sensownego do Twojej instalacji i budżetu. Lepiej raz wydać ciut więcej i spać spokojnie, niż później się martwić, czy ogranicznik nie zrobi większej szkody niż pożytku. :mrgreen:

Odpowiedz do tematu