|
Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)
|
Instalacja połączeń wyrównawczych a inst. piorunochronna |
Autor |
Wiadomość |
h00ly
Uczestnik forum

|
Wysłany: 01-06-11, 13:56 Instalacja połączeń wyrównawczych a inst. piorunochronna
|
|
|
Witam wszystkich na forum,
Hala produkcyjna posiada instalację piorunochronną ze zwodami pionowymi podłączonymi poprzez uziemienia ze złączami kontrolnymi do uziomu otokowego.
W tej samej hali produkcyjnej funkcjonuje wewnętrzna instalacja wyrównywania potencjałów, jest ona prowadzona po ścianie niemalże całej hali i do niej po koleji przyłączane są wszystkie obudowy napotykanych urządzeń a następnie cała instalacja wyrówawcza sprowadzona jest na zewnątrz hali i przez zacisk krzyżowy łączona do uziemienia (poniżej złącza kontrolnego) instalacji piorunochronnej powyżej poziomu gruntu w kilku miejscach.
Czy takie wykonanie instalacji jest poprawne?
Jeszcze inna sytuacja, instalacja piorunochronna przyłączana jest bezpośrednio do instalacji wyrównywania potencjałów powyżej poziomu gruntu.
Czy takie instalacje nie powinny być przyłączan bezpośrednio do uziomu? poniżej poziomu gruntu?
Proszę o opinie i jeśli to możliwe podanie podstawy - normy, która omawia w/w sytację. |
|
|
|
 |
Elektromonter2
Aktywny uczestnik forum OW SEP

Pomógł: 64 razy Wiek: 39 Dołączył: 25 Maj 2009 Posty: 591 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 01-06-11, 17:45
|
|
|
Wg mnie tak być nie powinno i rozpatruję to jako błąd w sztuce ...
pozdro |
_________________ Sebastian |
|
|
|
 |
h00ly
Uczestnik forum

|
Wysłany: 02-06-11, 09:25
|
|
|
Ja również uważam, że jest to conajmniej niezgodne ze sztuką.
Sęk jednak w tym, że dobrze było by to mieć podparte normą:) |
|
|
|
 |
miol
Uczestnik forum

|
Wysłany: 02-06-11, 09:48
|
|
|
Witam
A może trochę szerzej na ten temat bo mnie to ciekawi.
Chodzi mi o to, że w książce A.Charoy "Kompatybilność elektryczna" tom 4 jest zalecenie aby przewody odprowadzające łączyć z isntalacją wyrównywania potencjałów praktycznie na każdej kondygnacji, ze względu na ryzyko przebicia.
Z kolei w artykułach prof.Sowy są przedstawione przykłady gdzie siatki wyrównywania potencjałów są łączone bezpośrednio z uziemieniem a nie są przyłączane do przewodów odprowadzających inst. odgromowych.
Więc które rozwiązanie jest prawidłowe i dlaczego? |
|
|
|
 |
fussy
Aktywny uczestnik forum Samozwańczy Expert

Pomógł: 121 razy Dołączył: 19 Sie 2006 Posty: 965 Skąd: łódzkie
|
Wysłany: 04-06-11, 21:42
|
|
|
miol napisał/a: | Witam
A może trochę szerzej na ten temat bo mnie to ciekawi.
Chodzi mi o to, że w książce A.Charoy "Kompatybilność elektryczna" tom 4 jest zalecenie aby przewody odprowadzające łączyć z isntalacją wyrównywania potencjałów praktycznie na każdej kondygnacji, ze względu na ryzyko przebicia.
Z kolei w artykułach prof.Sowy są przedstawione przykłady gdzie siatki wyrównywania potencjałów są łączone bezpośrednio z uziemieniem a nie są przyłączane do przewodów odprowadzających inst. odgromowych.
Więc które rozwiązanie jest prawidłowe i dlaczego? |
Witam
Oby dwa rozwiązania są poprawne. Projektant budynku powinien wybrać najwłaściwszy sposób dla danego rozwiązania. W budynkach wysokich często trudno wyobrazić sobie inny sposób niż podaje Charoy.
pzdr
-DAREK- |
_________________ 谦虚 使 人 进步 |
|
|
|
 |
jabba_bejot
Uczestnik forum

|
Wysłany: 29-02-24, 09:19
|
|
|
Być możę się mylę , ale nie jest tak że wszystkie połączenia odgromówek i uziemień muszą być wykonywane w ziemi? |
|
|
|
 |
b@b@
Uczestnik forum

Pomógł: 29 razy Dołączył: 09 Paź 2008 Posty: 360 Skąd: dolnośląskie
|
Wysłany: 01-03-24, 16:22
|
|
|
jabba_bejot napisał/a: | Być możę się mylę , ale nie jest tak że wszystkie połączenia odgromówek i uziemień muszą być wykonywane w ziemi? |
Nieściśle napisałeś, ale jeśli masz na myśli, że przewody odprowadzające powinny dochodzić od instalacji odgromowej i od np punktu PE rozdzielnic czy szyn wyrównawczych bezpośrednio do uziomu fundamentowego lub otokowego, to masz rację. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|