Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja połączeń wyrównawczych a inst. piorunochronna
Autor Wiadomość
h00ly 
Uczestnik forum

Wysłany: 01-06-11, 13:56   Instalacja połączeń wyrównawczych a inst. piorunochronna

Witam wszystkich na forum,

Hala produkcyjna posiada instalację piorunochronną ze zwodami pionowymi podłączonymi poprzez uziemienia ze złączami kontrolnymi do uziomu otokowego.

W tej samej hali produkcyjnej funkcjonuje wewnętrzna instalacja wyrównywania potencjałów, jest ona prowadzona po ścianie niemalże całej hali i do niej po koleji przyłączane są wszystkie obudowy napotykanych urządzeń a następnie cała instalacja wyrówawcza sprowadzona jest na zewnątrz hali i przez zacisk krzyżowy łączona do uziemienia (poniżej złącza kontrolnego) instalacji piorunochronnej powyżej poziomu gruntu w kilku miejscach.

Czy takie wykonanie instalacji jest poprawne?

Jeszcze inna sytuacja, instalacja piorunochronna przyłączana jest bezpośrednio do instalacji wyrównywania potencjałów powyżej poziomu gruntu.

Czy takie instalacje nie powinny być przyłączan bezpośrednio do uziomu? poniżej poziomu gruntu?

Proszę o opinie i jeśli to możliwe podanie podstawy - normy, która omawia w/w sytację.

Elektromonter2 
Aktywny uczestnik forum
OW SEP

Wysłany: 01-06-11, 17:45   

Wg mnie tak być nie powinno i rozpatruję to jako błąd w sztuce ...

pozdro =P~

h00ly 
Uczestnik forum

Wysłany: 02-06-11, 09:25   

Ja również uważam, że jest to conajmniej niezgodne ze sztuką.

Sęk jednak w tym, że dobrze było by to mieć podparte normą:)

miol 
Uczestnik forum

Wysłany: 02-06-11, 09:48   

Witam
A może trochę szerzej na ten temat bo mnie to ciekawi.
Chodzi mi o to, że w książce A.Charoy "Kompatybilność elektryczna" tom 4 jest zalecenie aby przewody odprowadzające łączyć z isntalacją wyrównywania potencjałów praktycznie na każdej kondygnacji, ze względu na ryzyko przebicia.
Z kolei w artykułach prof.Sowy są przedstawione przykłady gdzie siatki wyrównywania potencjałów są łączone bezpośrednio z uziemieniem a nie są przyłączane do przewodów odprowadzających inst. odgromowych.
Więc które rozwiązanie jest prawidłowe i dlaczego?

fussy 
Aktywny uczestnik forum
Samozwańczy Expert

Wysłany: 04-06-11, 21:42   

miol napisał/a:
Witam
A może trochę szerzej na ten temat bo mnie to ciekawi.
Chodzi mi o to, że w książce A.Charoy "Kompatybilność elektryczna" tom 4 jest zalecenie aby przewody odprowadzające łączyć z isntalacją wyrównywania potencjałów praktycznie na każdej kondygnacji, ze względu na ryzyko przebicia.
Z kolei w artykułach prof.Sowy są przedstawione przykłady gdzie siatki wyrównywania potencjałów są łączone bezpośrednio z uziemieniem a nie są przyłączane do przewodów odprowadzających inst. odgromowych.
Więc które rozwiązanie jest prawidłowe i dlaczego?

Witam
Oby dwa rozwiązania są poprawne. Projektant budynku powinien wybrać najwłaściwszy sposób dla danego rozwiązania. W budynkach wysokich często trudno wyobrazić sobie inny sposób niż podaje Charoy.

pzdr
-DAREK-

jabba_bejot 
Uczestnik forum

Wysłany: 29-02-24, 09:19   

Być możę się mylę , ale nie jest tak że wszystkie połączenia odgromówek i uziemień muszą być wykonywane w ziemi?

b@b@ 
Uczestnik forum

Wysłany: 01-03-24, 16:22   

jabba_bejot napisał/a:
Być możę się mylę , ale nie jest tak że wszystkie połączenia odgromówek i uziemień muszą być wykonywane w ziemi?

Nieściśle napisałeś, ale jeśli masz na myśli, że przewody odprowadzające powinny dochodzić od instalacji odgromowej i od np punktu PE rozdzielnic czy szyn wyrównawczych bezpośrednio do uziomu fundamentowego lub otokowego, to masz rację.

Odpowiedz do tematu