Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Oświetlenie Led COB
Autor Wiadomość
multigod 
Uczestnik forum

Wysłany: 12-11-24, 23:31   Oświetlenie Led COB

Witam wszystkich.
Bardzo proszę o pomoc w celu wyjaśnienia co powinienem kupić do swojego projektu oświetlenia LED oraz jak to połączyć w suficie podwieszanym.
Zależy mi na oświetleniu jako główne w dużym pokoju led cob o barwie 4000-6000k. Już zamówiłem 8 pasków x 5m 480led/m DC12V w kolorze ciepły biały. Teraz chciałbym aby można było ściemniać (sterować)za pomocą pilota i Wifi/Bluetooth. W załączniku zamieściłem obraz mojego projektu. Pierwszym było by oświetlenie w formie ramki niezależnie od drugiego w formie wzoru ,który służyć ma jako doświetlenie.
Teraz konkretnie pytając:
Wiem, że paski bez starty powinny mieć max 5m
1.Ile mogą mieć max przewody od taśmy ledowej do kontrolera/sterownika/sciemniacza (mam na myśli czarny i czarno-czerwony)? Pytam, ponieważ w rewizji chciabym umieścić transformator oraz ewentualne sterowanie do pilota/wifi/bluetooth a może to być odległość nawet 5m.
2.Widziałem na filmikach u chińczyka przy sterownikach(kontrolerach), że za pomocą jednego pilota (pilot posiada 4 klawisze pod które przypisuje dane ledy aby włączyć lub wyłączyć oraz ściemniać). Jak to zrobić i co do tego potrzeba aby móc załączyć(jak u mnie w projekcie) ramkę lub dołożyć wzorek lub zostawić sam wzorek oświetlenia.
3.Czy można podłączyć wszystko pod jeden transformator czy trzeba kilku aby to tak działało jak mi się marzy?
4.Czy są jakieś alternatywny dla drogich profili aluminiowych i czy warto iść w tym kierunku?
Z góry dziękuję za pomoc i ewentualne uwagi.
Pozdrawiam

IMG_20241112_232609(1).jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 15,98 KB

Odpowiedz do tematu