|
Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)
|
SEP G1 E1 zakres uprawnień |
Autor |
Wiadomość |
dajnawinko
Uczestnik forum

|
Wysłany: 14-05-25, 11:24 SEP G1 E1 zakres uprawnień
|
|
|
Dzien dobry,
Pisze w celu uzyskania informacji dot. uprawnień elektrycznych SEP G1 Eksploatacja.
Posiadam świadectwo czeladnicze w zawodzie elektryk, które zgodnie z ustawa Dz.U. 2022 poz. 1392 z dnia 1 lipca 2022 upoważnia mnie do podejścia do egzaminu w celu uzyskania świadectwa kwalifikacyjnego SEP G1 w zakresie eksploatacji do 1kv.
Jakie ograniczenia (w nawiązaniu do posiadanych kwalifikacji) dotyczące poszczególnych uprawnień następują w zakresie wnioskowania egzaminu na uzyskanie w/w świadectwa kwalifikacyjnego?/ w jakim zakresie uprawnień uzyskiwanych kwalifikacji mogę wnioskować?
standard e1 to chyba 2,6,7,13 ale nie jestem pewien :
1. urządzenia prądotwórcze przyłączone do sieci przesyłowej lub dystrybucyjnej energii elektrycznej bez względu na wysokość napięcia znamionowego;
2. urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne o napięciu znamionowym nie wyższym niż 1 kV;
3. urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne o napięciu znamionowym wyższym niż 1 kV i napięciu znamionowym nie wyższym niż 30 kV;
4. urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne o napięciu znamionowym wyższym niż 30 kV i napięciu znamionowym nie wyższym niż 110 kV;
5. urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne o napięciu znamionowym wyższym niż 110 kV;
6. zespoły prądotwórcze o mocy wyższej niż 50 kW;
7. urządzenia elektrotermiczne;
8. urządzenia do elektrolizy;
9. sieci elektrycznego oświetlenia ulicznego;
10. elektryczna sieć trakcyjna;
11. elektryczne urządzenia w wykonaniu przeciwwybuchowym;
12. urządzenia umożliwiające magazynowanie energii elektrycznej i jej wprowadzanie do sieci elektroenergetycznej o mocy wyższej niż 10 kW;
13. aparatura kontrolno-pomiarowa oraz urządzenia i instalacje automatycznej regulacji, sterowania i zabezpieczeń urządzeń i instalacji wymienionych w pkt 1–12;
Dziękuję za pomoc. |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|