Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie dla was:"elektromagnes"
Autor Wiadomość
Artur8
[Usunięty]

Wysłany: 25-04-09, 12:12   Pytanie dla was:"elektromagnes"

Witam nie spotkałem się wcześniej z takim czymś jednak kilka dni temu kazano mi naprawić drzwi.
Chodziło o to ze one działały z elektromagnesem problem był taki ze ciągle były otwarte sprawdziłem co trzeba doszedłem do wniosku ze elektromagnes który już był tam długo zamontowany przestał funkcjonować prawidłowo w ten sposób ze jego mechanizm nie trzymał go w pozycji tak by drzwi się nie otwierały czyli zwyczjnie nie blokował się ale po wpisaniu kodu działał.
Kazałem wiec kupić nowy co ciekawe dostałem znowu taki który działał bez żadnego oporu czyli był luzny i drzwi się otwierały właściciel powiedział ze on musi mieć być ciągle pod napięciem.
Tak wiec normalnie ma ciągle przez niego płynąc prąd by blokował drzwi??Zaś bo wprowadzeniu kodu układ elektroniczny ma zmienić biegunowość na jego zasilaniu by zadziałał w odwrotnym kierunku?
I tu właśnie pytanie do was sam się z takim czymś nie spotkałem zawsze myślałem ze drzwi zostają otwarte gdy płynie prąd a w stanie normalnym elektromagnes pozostaje w spoczynku zresztą bez sensowny dla mnie jest fakt ze owe urządzenie miało by ciągle pobierać energie.

Może się wydawać banalny mój problem jednak proszę o szybkie odpowiedzi chętnie wysłucham czyjegoś zdania.

Johny Bravo 
Uczestnik forum

Wysłany: 25-04-09, 14:27   

Pewnie chodzi o przepisy p.poż - możliwość otwarcia drzwi przy zaniku napięcia

napisz co to za obiekt, będzie łatwiej coś powiedzieć

Pozdrawiam

Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek

Wysłany: 25-04-09, 16:02   

Witam
Cytat kolegi Artur8:
Cytat:
zresztą bez sensowny dla mnie jest fakt ze owe urządzenie miało by ciągle pobierać energie.

A jednak tak jest, zwora blokuje drzwi przy podaniu napięcia. Przy zaniku napięcia lub sterowaniem zdalnym można drzwi odblokować. Zupełnie odwrotnie jak przy elektrozaczepach tam po podaniu napięcia następuje odblokowanie rygla.

Zamek szyfrowy ( klawiatura ) wykorzystuje wyjście przekaźnikowe udostępniające styk przełączalny do sterowania zworą elektromagnetyczną. Czyli albo zamknięte albo otwarte.

Zwora elektromagnetyczna.JPG
Plik ściągnięto 357 raz(y) 27,36 KB

joon 
Uczestnik forum

Wysłany: 26-04-09, 00:53   

Ostatnio robiłem coś innego- elektrotrzymacze w hotelu w warszawie, tam elektromagnesy zapobiegały zamykaniu się drzwi, natomiast w razie pożaru zwalniały (odcięcie zasilania) i samozamykacze zamykały drzwi. Całość zasilana 24V dc a elektromagnes brał kilkadziesiąt mA

nick 
Aktywny uczestnik forum

Wysłany: 26-04-09, 04:31   

A to już jest inna para kaloszy.
Autor pyta o zwory elektromagnetyczne wykorzystywane w instalacji sygnalizacji napadu i włamania. A kolega wyżej pisze o elektrozaczepach wykorzystywanych w drzwiach przeciwpożarowych, które w razie pożaru oddzielają strefy pożarowe uniemozliwiając przedostawanie się ognia i dymu. Elektromagnes występuje jako oddzielny element powodując tylko zwolnienie drzwi a sam mechanizm samozamykacza powoduje zamknięcie drzwi, także rozwiązania do dwuskrzydłowych w których mechanizm zamyka jedną połówkę drzwi a druga z opóźnieniem. Lecz jest to już rozwiązanie typowo mechaniczne. Elektromagnes powoduje wylaczne utrzymywanie drzwi w stanie otwartym. A w wypadku alarmu pożarowego wyłącznie odcięcie zasilania do elektromagnesu i jego zwolnienie.

Artur8
[Usunięty]

Wysłany: 26-04-09, 09:47   

Dziękuję za szybkie odpowiedzi mój błąd był taki ze dokładnie nie podałem ze to budynek publiczny.Wiec kolega Jacek bardzo mi pomógł dziękuje ci za rzetelną odp.W dodatku ładny rysunek takie wytłumaczenie jest dla mnie jasne logiczne i na pewno masz racje będę musiał dokładnie sprawdzić układ który odpowiada za działanie owych drzwi.Chyba czasem zacznę więcej myśleć na pewno by się przydało na początku uznałem to za mała bzdurę bo ludzie którzy mi to powiedzieli miewają różne pomysły jednak dało mi to do myślenia bo jest to wykonalne wiec nie chciałem tak tego zostawić jestem młodym elektrykiem i pracuje samodzielnie ale dzięki wam i odrabianiu tych lekcji samodzielnie czuje że w przyszłości będę miał ciekawsze pytania a te pozostaną dla mnie banalne co prawda nie można wszytkiego bagatelizować.

Jeszcze raz dziękuje za KAŻDA ODPOWIEDZ!!! Temat uznaje za zamknięty.

Ps.Co do drzwi przeciwpożarowych z elektromagnesem zamykające się podczas pożaru też się z nimi spotkałem :)
POZDRAWIAM

AKle 
Uczestnik forum

Wysłany: 11-05-23, 19:43   Silny szybki elektromagnes

Piszę przez "odpowiedz", bo nie znalazłem możliwości utworzenia nowego tematu (choć jest wyświetlone, że mam takie prawo).

Czy para elektromagnesów zasilanych z akumulatora samochodowego (12 V) może w czasie max. 25 ms od włączenia napięcia zacząć się przyciągać siłą 66 kN? A może parę razy mniejszą siłą - to by mi też ostatecznie wystarczyło. Jakie byłyby minimalne wymiary takich elektromagnesów?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Odpowiedz do tematu