Przesunięty przez: Jarek79 05-02-09, 21:20 |
Jakość energii |
Autor |
Wiadomość |
piwkoo
Uczestnik forum

|
Wysłany: 29-12-06, 16:19 Jakość energii
|
|
|
Witam wszystkich na forum
Jestem w trakcie pisania pracy inżynierskiej na temat:
"Jakość zasilania odbiorców przyłączonych do wiejskich sieci elektroenergetycznych"
Chciałem się dowiedzieć, czy może mi ktoś coś polecić na ten temat, najlepiej jakieś strony internetowe.
To co udało mi się zebrać jest niewystarczające
Temat szczegółowo dotyczy parametrów sieci nn, nie wchodząc w harmoniczne. Całość mam poprzeć pomiarami, które już wykonałem.
Za wszelką pomoc bardzo dziękuję |
|
|
|
 |
Członek zwyczajny
Moderator
|
|
|
|
 |
piwkoo
Uczestnik forum

|
Wysłany: 29-12-06, 17:41
|
|
|
Dziękuję za szybką odpowiedź
Niestety jak na razie nie mogę niczego ze strony pobrać, albo coś się dzieje z tą stroną albo coś u mnie jest nie tak
Jeśli chodzi o wnioski to zdecydowanie za wcześnie żebym coś na ten temat powiedział, ponieważ dopiero co odebrałem pomiary i wziąłem się za ich obróbkę, a jest co przerabiać tym bardziej że urządzeniem którym robiłem pomiary (remoc2) nie można importować bezpośrednio do excela wyników i muszę robić to dłuższą drogą.
Jedynie co na pierwszy rzut oka da się zauważyć to to, że napięcie ,które powinno być w miarę możliwości utrzymywane na poziomie 230V utrzymuje się niestety w okolicy 218-225V i bardzo skacze, oczywiście zależy przy których pomiarach. Jeśli miernik znajdować się blisko stacji napięcie wynosiło ok 240V
Zapady napięcia również w niektórych pomiarach występowały.
Postaram się na końcu podzielić z własnymi spostrzeżeniami i oczywiście będę liczył na opinią z nimi związaną.
Pozdrawiam Łukasz |
|
|
|
 |
Członek zwyczajny
Moderator
|
Wysłany: 29-12-06, 18:04
|
|
|
Witam Łukasza
Klikaj na słowo "pobierz" - umieszczone pod nazwą artykułu - otworzy się nowa strona - o ile się nie mylę trzeba się wpierw zarejestrować - ale to przy pierwszym pobieranym pliku.
Pozdrawiam |
_________________ Członek zwyczajny |
|
|
|
 |
piwkoo
Uczestnik forum

|
Wysłany: 29-12-06, 18:39
|
|
|
Witam
Już jest Ok, wcześniej w momencie rejestracji strona nie chciała mi się załadować, w tej chwili jest już dobrze.
Na podanej stronie jest dużo ciekawych informacji, które na pewno wykorzystam podczas pisania pracy.
Dziękuję i pozdrawiam |
|
|
|
 |
piwkoo
Uczestnik forum

|
Wysłany: 25-03-07, 23:01
|
|
|
Witam wszystkich serdecznie!
Zgodnie z obietnicą zamieszczam spostrzeżenia na temat mojej pracy inżynierskiej.
Tak na marginesie obroniłem się 22 marca i jestem już inżynierem w zawodzie Energetyk na Politechnice Łódzkiej
Na wszystkie spostrzeżenia jest zdecydowanie brak miejsca, ale postarałem sie zebrać kilka generalnych wniosków i zamieścić je w punktach:
Głównym celem pracy była ocena jakości energii elektrycznej w wiejskich sieciach niskiego napięcia. Ze względu na zastosowane przyrządy pomiarowe ocena ta została ograniczona do analizy zmian wartości skutecznych napięć fazowych w badanych punktach sieci oraz do analizy występujących w nich zapadów napięcia.
Na podstawie wyników pracy można sformułować następujące wnioski generalne:
1. W każdym z punktów pomiarowych spełnione są wymagania przepisów, ponieważ wartości napięć odpowiadające percentylom rzędu 95 % mieszczą się granicach określonych przez normę PN-EN 50160 [1] oraz przepisy [2].
2. Zjawisko zapadów napięcia na szynach niskiego napięcia stacji transformatorowych 15/0,4 kV praktycznie nie występuje. Pojedyncze zapady zarejestrowane w czasie pomiarów były skutkiem zaburzeń (prawdopodobnie zwarć) powstających w sieciach nadrzędnych średniego i wysokiego napięcia,
3. Powszechny jest natomiast problem związany z dużą intensywnością występowania zapadów napięcia w wiejskich sieciach niskiego napięcia, zwłaszcza w punktach sieci odległych od stacji transformatorowych. Przyczyną tych zapadów są najczęściej rozruchy silników asynchronicznych napędzających różnego rodzaju odbiorniki technologiczne użytkowane w gospodarstwach rolnych. Można także przypuszczać, że odbiorcami zakłócającymi mogą być zakłady produkcyjne (np. tartaki) zasilane z tych sieci.
4. Poprzez zastosowanie urządzeń stabilizujących wartości napięć w wybranych punktach sieci można w zdecydowany sposób ograniczyć intensywność występowania zapadów.
W pracy dokonałem również analizy statystycznej (histogramy oraz rozkład Gaussa i Weibulla, test zgodności omega-kwadrat na poziomie istotności 0,05).
W razie pytań proszę pisać, postaram się odpowiedzieć na te łatwiejsze
Pozdrawiam Łukasz |
|
|
|
 |
ŚP KSKRAK_Krystyn
Aktywny uczestnik forum

|
Wysłany: 12-04-07, 21:35
|
|
|
Witam Kolegę „piwkoo” oraz Koleżanki i Kolegów na FORUM.
piwkoo napisał/a: | Tak na marginesie obroniłem się 22 marca i jestem już inżynierem w zawodzie Energetyk na Politechnice Łódzkiej | Moje gratulacje. Do Łodzi nie daleko ale brak czasu abym pojechał do Kolegi na piwko.
A tak na temat, to gdyby Kolega mógł bardziej opisać temat z pkt. 4. |
|
|
|
 |
piwkoo
Uczestnik forum

|
Wysłany: 13-04-07, 11:08
|
|
|
Witam serdecznie!
KSKRAK_Krystyn napisał/a: | Moje gratulacje. Do Łodzi nie daleko ale brak czasu abym pojechał do Kolegi na piwko.
A tak na temat, to gdyby Kolega mógł bardziej opisać temat z pkt. 4. |
Oczywiście postaram się w kilku zdaniach streścić pkt.4
Pomiar jakości energii w rozpatrywanej jednej ze stacji odbył się w dwóch miejscach pomiarowych, bezpośrednio w stacji i na końcu linii. Te same pomiary zostały powtórzone po zamontowaniu na końcu linii stabilizatora napięcia trójfazowego o regulacji ciągłej, opartej na autotransformatorach. Dzięki temu, napięcie wyjściowe w zależności od potrzeb jest automatycznie, płynnie obniżane lub podwyższane w bardzo dużym zakresie zmian napięcia wejściowego, z zachowaniem kształtu sinusoidy.
Dzięki uzyskanym wynikom pomiarów można jednoznacznie stwierdzić, iż zastosowanie tego typu stabilizatora ma duży wpływ na wahania napięcia. Przed jego zamontowaniem zarejestrowano zapady w liczbie ok 300, natomiast po jego zamontowaniu ilość zapadów zmalała do 9.
Pierwszy wykres dotyczy zmian napięcia po zamontowaniem stabilizatora, drugi wykres przed jego zamontowaniu.
Pozdrawiam Łukasz
po.JPG Po zamontowaniu stabilizatora napięcia |
 |
Plik ściągnięto 1071 raz(y) 37,89 KB |
przed.JPG Przed zamontowaniem stabilizatora napięcia |
 |
Plik ściągnięto 1042 raz(y) 45,36 KB |
|
|
|
|
 |
ŚP KSKRAK_Krystyn
Aktywny uczestnik forum

|
Wysłany: 13-04-07, 18:38
|
|
|
Witam Kolegę Łukasza oraz Koleżanki i Kolegów na FORUM.
Kolego Łukaszu, gdyby tak wszyscy pisali oraz załączali scany powyższych oscylografów, to byłby to ideał nauki i wymiany poglądów i doświadczeń.
I to że Kolega obronił pracę, to jest logiczne, chociaż nie znam całej wiedzy którą Kolega posiada, ale znam przypadki, gdy profesor (egzaminator) często nie wie o co chodzi i ma dylemat czy dać ‘3’ czy ‘5’.
Ale w tym temacie zastania mnie dlaczego faza L? (kolor niebieski) jest w tak niskim zakresie napięciowym?
Wg mnie na podstawie w/w oscylografów występuje uszkodzenie w instalacji. |
|
|
|
 |
piwkoo
Uczestnik forum

|
Wysłany: 13-04-07, 19:14
|
|
|
Witam!
Pomiary jakościowe wykonane zostały na kilku stacjach i proszę mi uwierzyć, ale ta stacja nie należała do najgorszych
Niestety na terenach wiejskich stacji elektroenergetycznych taka sytuacja jest rutyną i jedynie na nowo modernizowanych ten problem jest częściowo niwelowany.
Wracając do stwierdzenia KSKRAK_Krystyn dlaczego faza L? (kolor niebieski) jest w tak niskim zakresie napięciowym? Wg mnie na podstawie w/w oscylografów występuje uszkodzenie w instalacji.
Z tego co wiem, ta linia ma zostać wkrótce remontowana tak więc przydałoby się powtórzyć pomiary i zobaczyć jak modernizacja wpłynęła na jakość dostarczanej energii.
Według mojej skromnej osoby, linia nie nadaje się do eksploatacji ponieważ napięcie na poziomie 190-200V utrzymuje się przez większość dnia, co ma niewątpliwe negatywny wpływ na działające urządzenia znajdujące się w gospodarstwie.
Pomimo tak dużej intensywności zapadów, wartość napięcia odpowiadający percentylowi 95% który podlega ocenie normy PN-EN 50160 mieści się w dopuszczanych granicach. Tak więc według przepisów linia nadaje się do dalszej eksploatacji.
Pozdrawiam Łukasz |
|
|
|
 |
ŚP KSKRAK_Krystyn
Aktywny uczestnik forum

|
Wysłany: 14-04-07, 22:37
|
|
|
Witam Kolegę Łukasza oraz Koleżanki i Kolegów na FORUM.
piwkoo napisał/a: | Wracając do stwierdzenia KSKRAK_Krystyn dlaczego faza L? (kolor niebieski) jest w tak niskim zakresie napięciowym? Wg mnie na podstawie w/w oscylografów występuje uszkodzenie w instalacji. | Też tak myślałem.
piwkoo napisał/a: | Według mojej skromnej osoby, linia nie nadaje się do eksploatacji ponieważ napięcie na poziomie 190-200V utrzymuje się przez większość dnia, co ma niewątpliwe negatywny wpływ na działające urządzenia znajdujące się w gospodarstwie.
Pomimo tak dużej intensywności zapadów, wartość napięcia odpowiadający percentylowi 95% który podlega ocenie normy PN-EN 50160 mieści się w dopuszczanych granicach. Tak więc według przepisów linia nadaje się do dalszej eksploatacji. | No właśnie gdzie przepisy a gdzie logika myślenia. Czasami nie idzie to w parze.
Niestety, dostawcy energii pracują na granicy prawa i oszczędności.
Gdyby każdy pracownik, łącznie z prezesami czy dyrektorami zakładów dostaw energii zobaczyli w/w oscylograf, to każdy stwierdziłby że to należy naprawić i to w trybie natychmiastowym. Ale w/w osoby powiedzą to po cichu, i nic się nie dzieje przez następne kolejne lata bo mieści się w normach.
Dalszą dyskusję pozostawiam Kolegom. Biuro mam w mieście Krakowie. Zasilanie z ST oddalonej ok. 50 m. W biurze mam żarówki elektrooszczędne i świetlówki. Natomiast w wc i na klatce schodowej zwykłe żarówki.
Czasami wieczorami wyraźnie widać migotanie (zmiana jasności) tych żarówek. Dostawca energii mówi, że wszystko jest OK. Ja mam to daleko w ... Do komputerów zakupiłem USP’y gdyż kilka razy w ciągu ostatnich 6 lat komputery się resetowały.
Ja piszę co się dzieje w mieście. A jaką mamy jakość energii zasilania w małych miasteczkach czy wsiach, to chyba wielu z nas wie. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 04-05-09, 22:25
|
|
|
Witam wszystkich na Forum
Jestem studentem 4 roku Politechniki Łódzkiej i piszę piszę obecnie pracę dyplomową inżynierską na temat:
[b]Układydo poprawy jakości zasilania w sieciach elektroenergetycznych[b]
Praca dotyczy urządzeń typu "custom power" stosowanych w elektroenergetycznych sieciach odbiorczych niskiego napięcia w celu poprawy jakości zasilania. Jej celem jest przegląd stosowanych ukałdów i analiza właściwości. Zakres pracy obejmuje łączniki pólprzewodnikowe (SSCL, SSB, SSTS), kompensatory DSTATCOM, urządzenia do ochrony odbiorników wrażliwych (DVR) oraz kondycjonery (UPQC).
Obecnie napisałem juz kilkanasie stron pracy ale stanowią one tylko część wstępną poświęconą jakosci zasilania w sieciach elektroenergetycznych.
Zwracam się wiec z uprzejma prośba do uczestników forum o pomoc gdzyż mam ogromnie trudności ze znalezieniem materiałow na temat tych własnie urzadzeń. Jeżeli ktos mógłby mi polecic jakies strony internetowe, badż publikacje zamieszczone w internecie na temat wyzej wymienionych urządzeń lub tez pomóc w jakis inny sposób byłbym naprawde bardzo wdzięczny.
Z góry bardzo dziękuje za wszelką udzieloną pomoc |
|
|
|
 |
Członek zwyczajny
Moderator
|
Wysłany: 04-05-09, 22:54
|
|
|
Witam
Pisanie pracy dyplomowej w oparciu o materiały publikowane w ogólniedostępnym internecie jest co najmniej niepoważne.
Proponuję udać się do biblioteki głównej Politechniki Łódzkiej
http://bg.p.lodz.pl/
i tam skorzystać z dostępu do baz danych do których dostęp jest jedynie z komputerów biblioteki .
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Procek
Uczestnik forum Procek

|
Wysłany: 04-05-09, 23:09
|
|
|
Szanowny Kolego
Jeżeli chodzi o biblioteke to byłem juz w niej i wypożyczyłem kilka ksiązek na ten temat niestety to co posiadam obecnie na temat tych ukłądów jest niewystarczjące dlatego tez zróciłem sie o pomoc na forum.
Pan mnie do konca nie zrozumiał chyba piszac prace staram sie robic to zgodnie z prawem czyli powołując sie na autorów i ewentualnie czytując ich wypowiedzi dlatego też zapytałem o materiały publikowane w internecie aczkolwiek bardziej chodziło mi o strony internetowe
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Członek zwyczajny
Moderator
|
Wysłany: 05-05-09, 00:08
|
|
|
Witam
Ja zrozumiałem Kolegę bardzo dobrze. Napiszę jeszcze raz. Z komputerów biblioteki czy też z komputerów Politechniki jest możliwy dostęp do elektronicznych książek, czasopism czy baz danych , do jakich nie ma dostępu przeciętny użytkownik internetu bo trzeba dysponować odpowiednimi połączeniami, hasłami itp.
Dlatego moim zdaniem najbardziej efektywne jest skorzystać z tego żródła, Myślę, żę pracownicy biblioteki pomogą w uzyskaniu dostępu do interesujących baz zawierających opracowania naukowe, zapisanie plików, wydrukowanie itp.
Może być tylko jeden problem, że większość tych opracowań nie jest po polsku.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|